Színes fényterápia

Színes fényterápia

Definíció
Már az ókori kínaiak és egyiptomiak is használták színekkel kapcsolatos ismereteiket a betegségek gyógyításában. Egyiptomban „színes templomokat” építettek különböző termekkel, melyeket más-más színűekre festettek. Attól függően, hogy milyen színre volt szüksége a betegnek, vitték őt valamelyik terembe, hogy ott egy gyógyító „színfürdőt” vehessen. A kínaiak ezzel szemben pl. a bélbajosokat sárgára festették és sárga függönyön keresztül engedték beszűrődni a fényt a szobába. Az európai kultúrkörben a költő Johann Wolfgang von Goethe az elsők között volt, aki a színeknek az emberi lélekre gyakorolt hatásával intenzíven foglalkozott.

A színterápia a színeknek a testre és a lélekre gyakorolt pozitív hatását feltételezi. Mindenekelőtt meghatározzák pl. a szervezetből hiányzó színt, s ennek a színnek a fényével kb. 30 percig világítják meg a beteget. A színes fény a szervezetet impulzusokon keresztül szabályozza, melyeket a szem felvesz, továbbítja az agynak, majd onnan jut el a gyenge pontokhoz. Ezen kívül a bőr is képes színek érzékelésére és azok hatását a test belsejébe továbbítani, különösen érzékenyek az akupunktúrás pontok. A színterápia szakemberei abból indulnak ki, hogy az emberi testben léteznek közvetítő vonalak a fény számára, melyek pontosan megegyeznek a hagyományos kínai orvoslás meridián vonalaival.

Az energia blokádok az akupunktúrás kezelésnél tapasztalthoz hasonlóan oldódnak fel, így az egészséges energia újra áramolhat.

A sárga és piros árnyalatok ösztönzőleg hatnak. A halványzöld szín fokozza a kreativitást. A zöld a növekedés, a természetesség és a harmónia szimbóluma. A sárga lazítólag hat és a fény vidámság és életöröm kifejezője. A kék szín gyorsítja a sebgyógyulást, és enyhíti a fájdalmakat.

A színes fény-stúdió látogatása pozitív befolyást gyakorol a vegetatív idegrendszerre, és veszélytelen eszköz a stressz és az érzékenységi zavarok ellen.