Helioterápia

Helioterápia

(Nap)fényterápia. A napfény élettani hatása olyan egyértelmű, hogy nem szükséges orvosi könyveket bújni ahhoz, hogy azzal tisztában legyünk. Bár a mai kor embere mind inkább elveszíti kapcsolatát a természettel, s napjait nagyrészt mesterséges környezetben tölti, életritmusa továbbra is a Naphoz igazodik. Reggel, amikor felkel a nap, aktív időszak veszi kezdetét, míg az esti sötétséggel egy nyugalmi állapot jön el. Közismert, hogy a napfény erősen befolyásolja a hangulatot. Télen és ősszel, amikor rövidebbek a nappalok, sokan panaszkodnak bágyadtságra, levertségre, aluszékonyságra. Megfigyelték, hogy azokban az országokban, ahol hosszú a tél, kevesebb gyermek is fogan. Ugyanakkor a tápláló, kalóriadús ételek fokozottabb fogyasztása nem más, mint napfényhiány következtében fellépő reakció. A téli depresszióban szenvedők gyakran számolnak be arról, hogy csak jelentős édességfogyasztással tudják kompenzálni kedvetlenségüket a fényszegény időszakban.

A természetes napfürdő terápia hátránya, hogy az időjárásváltozás miatt a kívánt fényenergiát nem lehet pontosan meghatározni, (nem adagolható), hosszú ideig tartó besugárzás szükséges, ami káros a bőrre. Ha napfényt használnak kezeléshez (helioterápia) problémát okoz a helyes dózis meghatározása, mivel az évszakok és légköri viszonyok miatt változik a sugárzás intenzitásai Ilyenkor nem lehetséges a bőrt érő sugárterhelés regisztrálása sem. További problémát jelent, hogy a gyulladáskeltő sugarak kiszűrése nélkül nehéz a terápiás dózist elérni, mivel a hatékony sugártartomány által kiváltandó hatás leadását megakadályozza a gyulladáskeltő sugártartomány nem kívánt hatása. Ennek megfelelően a helioterápia csak bizonyos földrajzi területeken alkalmazható biztonságosan. E központok közül a legismertebbek Izraelben és Jordániában a Holt-tengernél, valamint Grönlandon találhatók.

Ugyanakkor a fény fizikai tulajdonságai jól ismertek, a hullámhossz alapján az ultraibolya sugárzásnak három tartománya ismert, az UVC az UVB, valamint az UVA tartomány. Amióta lehetséges a fény egyes tartományait különleges lámpákkal kiszűrni, és általuk csak a gyógyító hatásúakat terápiás célra felhasználni, a helioterápia túlnyomórészt mesterséges fényt alkalmaz.

Eredet
Az első fénykezelés dokumentumai néhány évezreddel ezelőttre nyúlnak vissza. Már az ókori Egyiptomban is használták a napfény erejét gyógyításra: speciális helyiségeket alakítottak ki, ahol a betegeknek tüneteik szerint színképekre bontott napfényt engedtek be. Az ókori Görögországban aztán a helioterápia: fénykezelés kifejezés honosodott meg. 1903-ban dr. Niels Rynberg Finsen dán orvos orvosi Nobel-díjat kapott az UV fény első gyógyászati alkalmazásáért.

Módszer
A fényterápia nagyon magas fényerősségű teljes spektrumú fényt, valamint szűrt UV- és infravörös tartományt használ fel. A fényterápia segítségével lehetőség nyílik olyan fénymennyiség beadására, ami az őszi és téli hónapokban a természetes napsugárzás révén nem hozzáférhető.

Alkalmazás

A helioterápiát a következő területeken használják gyógyítási célokra:

  • téli (szezonfüggő) depresszió. Sötét évszakokban sokan panaszkodnak arra, hogy kevesebbet tudnak teljesíteni és nincs bennük elég energia. A természetes nappali fény hiánya érzelmi zavarokat, sőt szezonális depressziót is okozhat.
  • több műszakban végzett munka és alvászavarok (az alvászavarok - alvásfázisok eltolódása - az életminőség jelentős romlását okozhatják és számos testi és lelki betegség okozói
  • psoriasis (pikkelysömör)
  • a „belső óra/napi biológiai óra” zavarai (circadián ritmus). A circadián ritmus zavarai elsősorban hosszabb repülőutak (jet-leg) alkalmával jelentkezhetnek. A szervezet biológiai órája „átállítódik”, ha a nappali fény és a sötétség egy eltérő időzóna miatt máskor van, mint ahogy azt megszoktuk.

A beteg két héten keresztül minden nap odaül egy magas fényerősségű berendezés elé. Fontos, hogy közben nyitva legyen a szeme, ugyanis a fény hatása a szem retináján keresztül jut be. A helioterápia elismert kezelési módszer. Már néhány nap után jelentős javulás észlelhető. Az esetek többségében lehetővé válik a tünetek és az általános közérzet és az életminőség mérhető javulása.

A teljes spektrumú lámpák többsége, melyeket manapság „egészséges” asztali-, fali- és mennyezetlámpaként kínálnak, szakértők állítása szerint gyógyhatásukat illetően a túl alacsony fényerősség miatt teljesen hatástalanok. Mindazonáltal a teljes spektrumú fényben mégis jobban érezzük magunkat, vagy legalábbis azt hisszük.