Stanger-fürdő

Stanger-fürdő

Definíció
A Stanger-fürdőt egy stuttgarti tímármesterről nevezték el, aki azt a XX. század elején fejlesztette ki. A Stanger-fürdőnél a víz vezetőképességét használják ki, annak érdekében, hogy a testhez galvanizált áramot vezessenek. A meleg víz hatása még kiegészíti az elektromos áram hatását.

A kezelésben résztvevő egy speciális kádban fekszik, melyben rendszerint hat szénelektróda található (mindig kettő jobb oldalon, kettő baloldalon és egy láb- illetve egy fejelektróda). A fürdőhőmérséklet a javallattól függ, az áramadagolást pedig az egyéni tűrőképesség alapján szabályozzák (kellemes bizsergés).

A felhasznált árammennyiség a milliamper-tartományban mozog, tehát igen csekély mértékű. Mivel egyenáramról van szó és a biztonsági előírások az ilyen kádak esetében rendkívül szigorúak, ezért a káros mellékhatások kizárhatók. A kezelés során sem a testen, sem pedig a testben nem lehet fém.

Az áram hatására kitágulnak a véredények. A gerjesztés révén fájdalomcsillapító hatás lép fel, majd végül a fájdalomreceptorok tompulnak.
A kezelés és az utána következő pihenés kb. 20 percet vesz igénybe.

A Stanger-fürdő alkalmazása ajánlott mindenféle mozgásszervvel (elsősorban a gerinccel) kapcsolatos fájdalmas állapotra. Szív-, vérkeringési betegség, valamint tüdőbetegség esetén a kezelés nem alkalmazható.

Lásd még Elektroterápia.