Spa

Definíció
Spa egy belga kisváros neve, ahol egy, a középkortól kezdve kedvelt és ismert gyógyforrás található. A 3 betűs városnév aztán a fürdőhelyek, gyógyforrások elnevezésévé vált (1596-ban a Yorkshire-ben felfedezett forrást English Spaw-nak nevezik), és utólag egy latin betűszót is alkottak belőle: Sanitas (vagy Salus) per Aquam, avagy „egészség a víz által”. Ez a kifejezés fedi legjobban a spa név alatt manapság kínált szolgáltatásokat. A spa olyan hely, amely természetes forrás-, gyógy-, vagy tengervízzel rendelkezik, és a víz jótékony hatását használják fel gyógyulásra, regenerálódásra, ellazulásra, megszépülésre vagy akár mindezekre együtt. Általában egy szállodával, vagy wellness-központtal egybekötött komplexum, ahol különböző medencék, vizes kezelések várják a látogatókat. A spa alapvetően a vizes kezelések gyűjtőneve, melyhez az egyszerű fürdőzésen kívül olyan különleges kezelések sorolhatók, mint például a Kneipp-kúra, a gőzfürdő vagy a thalasso-kúra, illetve a vízben/vízzel végzett terápiák, mint a balneo-, illetve a hidroterápia. Ma már sok helyen a wellness szolgáltatásokat, azaz a különböző testkezeléseket és masszásokat is sokszor spa-ként emlegetik Ilyenek a csokoládés, kávés és egyéb aromamasszázsok, vagy az ún. spa kezelések, melyet a ’80-as években az USA-ban fejlesztettek ki: különböző, vízből nyert anyagokat (iszap, alga, ásványok, só, gőz) használnak fel a gyógyításhoz, relaxációhoz. A spa világát színesítik a különböző pakolások, étrendek, szín- és fényterápiák is. A spa eljuthat az otthonunkba is, mert a kozmetikai ipar kifejlesztette azokat a kozmetikumokat, melyek a vízből nyert természetes anyagok (ásványok, iszap, stb.) tubusba zárásával házhoz viszik a spa értékeit.

Néhány spa kifejezés:

  • Clubspa - olyan intézmény, mely 1-1 napos fitnesz és spa szolgáltatásokat kínál.
  • Cruise ship spa - hajóút, mely minden olyan szolgáltatást kínál, mint egy spa-hotel.
  • Day spa - a clubspa-hoz hasonlóan 1 napra kínál spa-szolgáltatásokat. Szépségszalon, de akár szálloda is nyújthat ilyet nem csak szállóvendégeknek. A Day Spa kínálata: szépség, jó közérzet és fitnesz legfeljebb egy napra. Az ajánlatok között szerepelnek testkezelések és masszázsok: pl. Fitnesz nap (külön edzővel, szauna, arc- és testkezelések, thalasso-terápia) vagy Szépségnap (peeling, masszázs, szauna, manikűr, arckezelés, sminkelés és személyre szabott tanácsadás).
  • Dental spa - hagyományos fogászati kezelések spa szolgáltatásokkal kiegészítve.
  • Destination spa - személyre szabott spa-életmód tanácsadás, programcsomag, hagyományosan szállodában, 7 napos turnusra tervezve, kiegészítő programokkal fűszerezve.
  • Medical spa - orvosok által felügyelt gyógyvizes terápia és kiegészítő szolgáltatások.
  • Mineral spring spa - olyan spa létesítmény, amely épületen belül kínálja a természetes ásvány- vagy tengervizet.
  • Resort/hotel spa - a spa a szállodában található, így a hotel kínálja a különböző spa szolgáltatásokat, fitnesz és wellness elemeket, étrendeket, stb.