Meseterápia

Meseterápia

A meseterápia kulcsa abban rejlik, hogy a legtöbb élethelyzetnek, életeseménynek megvan a mesebeli párja. A népmesékben több ezer év emberi tapasztalata, kikristályosodott tudása van, hiszen csak az a mese maradhatott fent, amelyet az emberi tapasztalat igazolt, igaznak tartott. A terápia első lépése, hogy megtalálják azt a bizonyos mesét, amelyik az adott ember sorsát, problémáját rejti magában, amelynek hősével azonosulni lehet. Ez a történet fog aztán segíteni abban, hogy a paciens úrrá legyen az őt emésztő problémán; a cselekvés útján. A mesehős a jelenben él, nem gondolkodik annyit, nem tépelődik, hanem cselekszik. Egy mese tele van igékkel (megy, megkeresi, megszabadítja, legyőzi, visszaviszi). A mesehősök a cselekvésben élnek.

A terápiának a saját mese feldolgozása mellett nagyon fontos része a képzelet- és fantáziatréning. A képzelettel magunk mellé tudunk idézni valamit, ami létezik ugyan, de éppen nincs jelen, a fantázia azonban azt is képes megteremteni, ami sosem volt: aranyszőrű, tizenkét fejű kutyát. A terapeuta segít újjáépíteni a képzeletet, és ha ez újra működik, akkor lehet használni a fantáziát. A teremtő képzelet valóban képes teremteni: az Ént és az őt körülvevő világot. A módszer hívei szerint azonban a meseterápia csak azoknak való, akik képesek magukat kiengedni a racionalitás fennhatósága alól. Akik elhiszik, hogy a jó megoldást nemcsak kitalálni lehet, hanem megérezni, és nemcsak az létezik, amit látunk vagy meg tudunk fogni.

Nagyon fontos, hogy a mesében semmi sincs ingyen, a boldogságért mindig súlyos árat kell fizetni és nehéz küzdelmeket kell vívni. A feladat néha olyan nehéz, hogy lehetetlennek tűnik, és mégis sikerül. Az erőfeszítés, amit az ember tesz egy célért, néha azért nem hoz eredményt, mert nem arra, nem olyan erőfeszítésre van szükség. Nem ugyanabból kell többet vagy jobbat tenni, hanem valami mást, vagy olyat, amit addig nem.

A meseterápia nem pszichoterápia: itt nincs diagnózis, mindenki önálló rendszer, nem kell az egyént beilleszteni a depresszió vagy a gyászmunka bizonyos stádiumába, hanem azt kell keresni, hol tart, hol akadt el a saját rendszerében. Ezt a tudást nem tudomány, hanem évezredek igazolják.