Krioterápia

Krioterápia

Hideggel végzett gyógyítás; Japánból elterjedt gyógymód. Az eszközök amelyek a terápiához használatosak a hideget általában kontrollált ideig és felületen használják (lásd hideg levegősugaras kezelés vagy hideg pakolás). Az egész testre alkalmazott krioterápiát ún. krioszaunában végzik.

Hideg levegősugaras kezelés

A nagyon alacsony hőmérséklet nyugtató, gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító hatásán alapul, amelyet a test bizonyos részein alkalmaznak. Nagyon hideg (általában mínusz 30 foknál hidegebb) levegőt engednek át egy csövön, amit a kezelendő testfelületre fújnak 15-20 percen át, az orvosi rendelvénytől függően. A módszerrel hatásosan kezelhetők például a duzzadt ízületek és a teniszkönyök, de daganatos megbetegedések is.

Hideg pakolás

A hideg pakolást egy műanyagba töltött különleges géllel végzik, amit mélyhűtőben előzetesen megfagyasztanak. A gél hosszú időn keresztül hideg marad, hogy a bőrt megvédjék az égéstől, ezt a gélpakolást pamutzsákba helyezik, így teszik a kezelendő testrészre legfeljebb 20 percig, vagy az orvosi rendelvény szerint. A hideg pakolás csökkenti a gyulladást, és segít csillapítani a fájdalmat.

Krioszauna

A krioterápia egyik leghatásosabb módja a krioszauna, ami a test egészének kezelését biztosítja. A krioterápiának ez a formája rendszerbetegségek kezelésében használatos. A kezelést minden esetben orvosi vizsgálat előzi meg, ennek során ellenőrzik a vérnyomást és a szívverést, mert ez a fajta terápia - mivel heves értágulást okoz -, a magas vérnyomásúaknak, a szívbetegeknek és a terhes nők esetében nem alkalmazható.

A vizsgálat után a páciens fürdőruhát, tornacipőt ölt, felvesz egy fülvédőt és orrát-száját takaró maszkot, majd belép az első szobába, ahol a hőmérséklet mínusz 15 fokos. Itt csak 15 másodpercig tartózkodik (fokozatosság), majd átlép egy hűtőházéra hasonlító ajtón keresztül egy másikba, ahol már mínusz 60 fok fogadja. Pár pillanat után következik a mínusz 110 fokos szoba. A kezelés időtartam legfeljebb 3 és fél perc.

Kívülről egy ápoló monitoron kíséri figyelemmel és időnként tájékoztatja a pácienst arról, hogy mennyi ideig kell még bent tartózkodni. Ezalatt a karokat és lábakat mozgatni kell a vérkeringés fenntartása érdekében, de csak lassan, mert a gyors lélegzés károsíthatja a légutakat. A páciens bőre megfeszül, bizsereg, egyre merevebbnek érzi magát, reszketni kezd. A visszaút szintén a két előző szobán keresztül vezet. Aztán jöhet a meleg.

A krioterápia csökkenti a fájdalmat, enyhíti a krónikus gyulladásokat, a stresszt, a depressziót és az álmatlanságot - állítják a szakemberek. Hatására gyorsabban gyógyulnak a sérülések is. A krioszaunával lehetővé válik egyes betegségek kúraszerű kezelése.