Klíma-terápia

Klíma-terápia

Definíció
A klíma-terápia során egy adott vidék speciális mikroklímáját használják ki gyógyítási célokra. Valamely klíma gyógyító hatása függ a levegő tisztaságától, páratartalmától, mozgásától és felmelegedésétől, függ a napsugárzás erősségétől és tartamától, valamint az időjárástól és az évszaktól is.

Európában három éghajlati vidék alkalmas gyógyászati célokra:

  • magas hegységek
  • középhegységek, erdős és dombos vidékek
  • tengerpartok

Mivel a magas hegységekben relatív alacsony hőmérsékleten a napsugárzás erősebb, mint a síkságon, ezért itt a napfény terápia (helioterápia) különösen jól alkalmazható. Asztmás betegeknek különösen ajánlott a magas hegységekben való tartózkodás, mivel itt nincsenek virágporok és a jó levegőminőség kedvező hatással van a légzőszervekre. Mivel a levegő oxigén tartalma kisebb, javul a légzés és a jó levegőminőséggel együtt ez a tulajdonsága kedvező hatással lehet a légzőszervekre. Ezért ezeken a helyeken többek között számos tüdőszanatórium található.

A magas hegyi kúra szív- és érrendszeri betegségek és bőrbetegségek esetén is ajánlatos.

A középhegységek, erdős és dombos vidékek gyógyklímájára az ingerszegény, enyhe éghajlat jellemző, és ez kedvez az általános egészségügyi ellátásnak, a súlyos betegségeket követő rehabilitációnak, valamint a szív- és érrendszeri-, légúti és reumatikus megbetegedések gyógyításának.

A tengerparton a gyógyklímát a tengeri sót tartalmazó, tiszta levegő jelenti. Ezen kívül a tenger hatására a napsütés intenzitása is erősödik. Egy tengerparti kúra lehetővé teszi a klímaterápia összekapcsolását a balneoterápiával. A tengerparti kúra ajánlott krónikus nyálkahártya-gyulladás, légúti, szív-érrendszeri betegségek valamint bőrbetegségek esetén.

Az Északi-tenger gyógyhatásában nem csak az időjárás játszik szerepet, hanem a watt-vidék is. A watt-talaj jódot és egyéb létfontosságú ásványi anyagokat tartalmaz. Apálykor a virágporoktól mentes tengeri szél fúj át a vidéken és az egészség szempontjából értékes anyagokat a szárazföldre szállítja. Ehhez társulnak még az Északi-tenger magas hullámai, melyek által erős hullámtörés alakul ki, és több gyulladásgátló sósvíz részecske – aerosol – (só részecske, nyomelemek, mint magnézium, tengeri organizmusokból képződött természetes antibiotikum) kerül a légutakba, és enyhíti a panaszokat.

A Keleti-tengernél a klímaingerek kisebbek, lassúbb hozzászokást és a szervezet óvatosabb átállását teszik lehetővé. A maximális és minimális levegő hőmérséklet közötti különbség kisebb, mint az Északi-tengernél. Így a tengeri aerosol aránya is lényegesen kevesebb a Keleti-tenger levegőjében, mivel a tenger sótartalma csak mintegy 12 g/l (összehasonlításképpen: az Északi-tengernél kb. 32 g/l).

Ugyancsak rendkívüli jelentőséggel bír a speciális erdőklíma. Az erdőben, ahol napközben hűvösebb, éjszaka pedig melegebb van, mint a nem erdős területeken, a hőmérséklet kiegyenlítettebb. Az erdő gondoskodik a hűvös, tiszta levegőről, illetve szélvédettséget is kínál.

A klímakúra gyógyító hatása tudományosan bizonyított.