Hipnózis terápia

Hipnózis terápia

A hipnózis egy módosult tudatállapot, de hipnózisként vált ismertté az ebben a tudatállapotban végzett terápia is. Ennek számtalan formája van (pl. szimbolikus képekkel történő terápia, Neuro Lingvisztikus Programozás, stb.), ugyanakkor magának a hipnózisnak, mint relaxációs technikának is gyógyító erőt tulajdonítanak, így a hipnózisban végzett terápiák hatásfoka jobb lehet sok más terápiás formáénál.

Ebben a módosult, beszűkült tudatállapotban a tudattalan tartalom bizonyos mértékig hozzáférhetővé válik, és a terápia során befolyásolható, korrigálható lesz mindaz a negatív, rossz élmény, amit tudatosan hárítunk. A módszer alkalmazásához mindig szükséges a kliens beleegyezése és aktív közreműködése, hiszen a kliens válaszol a terapeuta kérdéseire. Éppen ezért a kliens nem kiszolgáltatott, és általában emlékszik a hipnózis után annak tartalmára.

Igen fontos terápiás elem a bizalom, hiszen a terapeuta nemcsak egy módszert alkalmaz, hanem egész személyiségével is hat. A hipnózis során érzelmi összehangolódás jön létre a kliens és a terapeuta között, ami egyben feltétele és következménye is annak. A hipnózis alatt agyunk egyszerre képes kapcsolatot tartani a külvilággal, és barangol a múlt emlékei között. Mindezt egy biztonságot, védelmet és támaszt nyújtó terápiás kapcsolat keretében lehet hatékonyan végezni.