Fitoterápia

Fitoterápia

Definíció
A phyto: növény; és therapeia: gondozás, kezelés görög eredetű szavak és együtt növényekkel történő gyógyítást jelentenek. A fitoterápia alapja az, hogy a növények egyes összetevőinek gyógyszertani hatása van, így a különböző betegségeknél megelőző, enyhítő vagy gyógyító hatásuk lehet.

A növények gyógyító hatása már évezredek óta ismert. Ezt a tudást az ókorban részben iszlám tudósok közvetítették, a középkorban pedig a szerzetesek továbbították mindazt, ami a mai napig meghatározza a terápiát. A gyógynövények, mint gyógyító szerek csak a kémiai gyógyszerek megjelenésével szorultak háttérbe.

A fitoterápia a növények belső anyagát nem pedig „a viselkedését” vagy „a lelkét” (lásd pl. homeopátia, Antropozófus orvoslás vagy a Bach virágterápia) tekinti hatóanyagnak. A fitoterápia keretében rendszerint növényi kivonatokat vagy növényi kivonatok kombinációját használják cseppekben, tablettákban, kapszulákban, kúpokban, kenőcsökben, oldatokban, borogatásokban vagy teában. A kivonatok, vagyis bizonyos gyógynövények egyes alkotórészei, megközelítően persze sem fejtik ki azt a hatást, amelyet a gyógynövény egészében nyújt. Ezért a klasszikus fitoterápiában a teljes növényt alkalmazzák gyógyító szerként.

Ugyanakkor ma is használnak növényi készítményeket különféle területeken és kultúrákban gyógykezelés céljára: a népgyógyászatban (lásd Hagyományos kínai orvoslás, Ayurveda), a középkorban létrehozott Hildegard von Bingen féle gyógyításban, az orvostudományban tiszta anyagok és növényi eredetű gyógyszerek formájában, a homeopátiában, az antropozófus orvoslásban és az aromaterápiánál.

Az alkotóelemeket ma már tudományos módszerekkel elemzik, illetve ellenőrzik azok hatását. A kémiailag előállított gyógyszerek rohamos fejlődése ellenére bizonyos növények tiszta anyagai (hatóanyagok, melyek kémiai eljárások során feloldódnak – kivonatolódnak – és rendkívül hatásos gyógyszerré dolgozhatók fel) a gyógyszeripar számára nélkülözhetetlenek. A digitálisz szívgyógyszer a gyűszűvirágból származik (Digitalis), az atropin a nadragulyából (Atropa belladonna), a „morfium” a kerti mákból (Papaver somniferum) csak néhány példa erre. Az aszpirin (acetilszalicilsav) alapja is egy gyógynövény (fűzfakéreg). Ismert gyógynövény az orbáncfű is, mely napjainkban az egyik leggyakrabban használt növényi eredetű szerek közé sorolható. Mivel ennek hatóanyagai növelik a test fényfelvevő képességét, ezért jól bevált szezonális depresszió esetén, főleg fényterápiával párosítva.

A kémiai gyógyszerekkel ellentétben a növényi gyógyszerek gyógyhatásai nem érezhetők azonnal, hanem sokszor csak napok vagy hetek múlva. A növényi gyógyszerekre is igaz ugyanakkor az, hogy lehetnek mellékhatásai, továbbá, hogy mértéktelen fogyasztásuk veszélyes. A gyógynövények, hatásukat tekintve, lehetnek erős vagy gyenge hatásúak. Az „erős” hatású gyógynövényeket nagyon pontosan kell adagolni, ugyanis túlzott mennyiségben mérgezőek, vagy akár halálosak is lehetnek. A „gyenge” hatású gyógynövények viszont közel sem „hatástalanok”. Mérgező hatásuk ugyan nincsen, de túlzott mennyiségű használatuk következtében elviselhetetlenné válhatnak vagy anyagcserezavarokhoz. vezethetnek. Így pl. a túl sok csalántea káliumhiányt idézhet elő.

Fogyasztás előtt tehát minden alkalommal alaposan el kell olvasni a használati utasítást, és tisztázni kell a kölcsönhatást más gyógyszerekkel.
A növényi gyógyszerek hatása a következőképpen foglalható össze:

  • rákmegelőző (védelem a rákkal szemben)
  • antibakteriális (védelem a káros baktériumokkal és egyéb kórokozókkal szemben)
  • antioxidáns (védelem a szabald gyökökkel szemben; agresszív oxigénmolekulák)
  • immunerősítő (védelem a kórokozókkal szemben)
  • anyagcsere szabályozó (anyagcsere zavarok kiegyenlítése)