Bio-energetika

Bio-energetika

Definíció
A bio-energetika egy pszichoterápiai alapokon nyugvó testmunka, amelynek kidolgozása a Freud-tanítvány Wilhelm Reich (1897-1957) nevéhez fűződik, aki az ún. Orgon-terápiát kifejlesztette, és amelyet aztán Alexander Lowen fejlesztett tovább.

A biodinamikához hasonlóan abból indul ki, hogy az izomfeszültség hátterében mindig valamilyen kora gyerekkori pszichoszexuális trauma vagy félelem áll, ezért fejleszt ki a szervezet ún. páncélzatot. A terápia célja az előzményi élettörténet feltárása, a korábbi félelmekkel való szembesítés és az elfojtott düh felszabadítása. Az ember sebezhetőségének láthatóvá kell válnia.

Az öt alaptípust megkülönböztető karakteranalízis szolgálja a problémák ismeretlen hátterének kiderítését, és ez szolgál a gyógyítás alapjául is. A „drámai” testgyakorlatok és agresszív szerepjátékok segédeszközök a gyógyuláshoz. A megengedett hangos dühkitörés is felszabadító hatású. A terápia részét képezik továbbá a mélylégző gyakorlatok, a beszédterápia és masszázs.

A bio-energetikai gyakorlatokat ma szinte valamennyi önismereti tréningen bevetik, és emelik a gyógyítás színvonalát. Ugyanakkor ezek a gyakorlatok szakszerű irányítás és a végigvitel hiányában súlyos krízisekhez vezethetnek. A műhely résztvevői a terápiát követően gyakran érzik magukat egyedül, és panaszkodnak depresszióra.