Testtömeg index (Body Mass Index-BMI)

Definíció
Az angol Body Mass Index (BMI) kifejezés rövidítése, magyarul testtömeg-index, amely annak megállapításához nyújt megbízható adatot, hogy valaki - nemétől és egyéni testalkatától függetlenül – a magasságához képest ideális testsúllyal rendelkezik-e. A BMI a testmagasság és a testtömeg értékei alapján számolt adat. (Testsúly osztva a méterben mért magasság négyzetével), azonban a versenyszerűen sportolók, a 19 éven aluliak valamint a várandós nők esetében nem értékelhető.

A számolási mód a pontosság érdekében kicsit bonyolult, számológépre, vagy egy erre a célra szolgáló táblázatra van szükség.

Az ideális BMI érték korcsoportok szerint a következőképpen alakul:

Korcsoport    Ideális BMI érték
19-24 év              19-24
25-34 év              20-25
35-44 év              21-26
45-54 év              22-27
55-64 év              23-28
≥ 65 év                24-29

A táblázatból látható, hogy orvosi mérések szerint mikortól áll fenn túlsúly. 30 fölötti BMI érték esetében elhízásról beszélhetünk, 18 alatti érték esetében pedig a kóros lesoványodás veszélye áll fenn.

Mivel a túlsúly mértéke mellett a fölösleges zsír lokalizálása is szerepet játszik az egészségi állapot megítélésében, ezért gyakran sor kerül a derék- és csípőbőség hányados, az ún. „WHR” (derék-csípő arány) mérésére is. Mivel a hasi zsírpárnák a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásában lényegesen fontosabb szerepet játszanak, mint a csípőn található zsírpárnák, ezért a hányadosból felbecsülhetjük a rizikót. Kezelés szükséges, amennyiben a has-csípő hányados férfiaknál >1,0, a nőknél pedig >0,85.

A tudományos irodalomban a testsúly kiszámítására a testsúly mutatót (BMI) elismerik, bár ez az érték még nem mond semmit a testsúly eloszlásról (lásd fenn) és összetételéről.