Teljes értékű táplálkozás

Definíció
A teljes értékű táplálkozás a táplálkozás-élettani alapelvek figyelembe vételével, az ételek kíméletes elkészítésével és minél kisebb feldolgozottsági fokával valósítható meg. A teljes értékű táplálkozás fogalma a legújabb tudományos ismereteken alapul.

A Leitzmann professzor és munkatársai nevéhez fűződő (Giessen) teljes értékű táplálkozás még egy lépéssel tovább megy ennél, és nem csak egészségmegőrző táplálkozást ajánl, hanem egyben az élelmiszerek értékelésénél  technológiai (kisebb feldolgozottsági fok), társadalmi (társadalmilag könnyen elfogadható) és ökológiai (alternatív mezőgazdaság) szempontokat is figyelembe vesz. Így az élelmiszerek kiválasztására vonatkozó elveik eltérőek.

A teljes érték táplálkozás alapszabálya: „A táplálék a lehető legtermészetesebb legyen”. Minél frissebb és minél kevésbé feldolgozott, azaz természetes egy étel, annál teljesebb értékű.

Teljes értékű táplálék az az élelmiszer, amely a lehető legtermészetesebb, fogyasztás előtt nem kezelik (melegítés, ipari feldolgozás, stb.)  

A teljes értékű táplálkozás elvei tudományos alapokon nyugszanak, azonban hátrányuk, hogy nem személyre szabottak; nem tudják figyelembe venni az egyes emberek személyes szükségleteit. Az ilyen módszerek alkalmazásának tapasztalatai megmutatták már a korlátokat. Ezért mindenkitől elvárható, hogy a táplálkozási koncepciók általános tapasztalatait a saját egyéniségével és ízlésével hangolja össze.