Optifast-52 diéta

Definíció
Az Optifast-52 egy ambuláns terápiaprogram jelentős túlsúly (BMI>30) hosszú távú kezelésére több mint 40 speciális olyan gyógyító központban Németország illetve Ausztria területén, melyek kórházakhoz (belgyógyászati osztály) állnak kapcsolatban. A programot az Amerikai Egyesült Államokban fejlesztették ki.

Az Optifast-52 a következők kombinációja: táplálkozás, orvosi és pszichológiai ellátás és sport. Az 52 hetes program egy egyhetes előkészítési időből, egy 12 hetes böjtkúrából - az Optifast-formula-diétával (800 kcal/nap) - és egy 7 hetes átállási időszakból áll (beleértve a tanfolyamot is). A böjtkúra és az átállási időszak alatt a csoportfoglalkozásokon orvos is részt vesz. A terápia során öt átfogó orvosi vizsgálatot is elvégeznek a fogyni vágyókon. A csoportok 12-15 főből állnak.
A terápia programot követően tovább folytatódik a beteg ellátása a háziorvos segítségével.

A program jelentős súlyfelesleggel rendelkező (BMI>30) adipositas betegek részére ajánlott, illetve  orvosi ellátás mellett azok kísérő betegségeiben (mint pl. cukorbetegség, magas vérnyomás, zsírháztartás zavarok, köszvény stb.) szenvedők esetében is.

Az Optifast-52 egyike a legeredményesebb súlycsökkentő programoknak jelentős súlyfelesleggel rendelkezőknél. A széleskörű ellátás (orvosok, dietetikusok, ápolónővérek, sportorvosok és gyógytornászok, valamint pszichológusok) segítségével lehetőség nyílik ellenőrzött fogyásra. A programot amerikai szakemberek hosszú távú szigorú megfigyelések alapján folyamatosan ellenőrzik, és javítják.