Markert diéta

Definíció
A Markert diéta egy fogyókúrás program. Hívei rövid időn belüli tartós sikert és az anyagcsere fokozását ígérik.

A Markert diétát dr. Dieter Markert orvos dolgozta ki. Kéthetes böjtkúrával kezdődik, melynek során naponta kb. 3 liter folyadékot kell meginni (zöldséglé), valamint egy speciális fehérje készítményt (Almased) kell elfogyasztani. Ez a készítmény szójafehérjét, mézet/cukrot, tejfehérjét, vitaminokat valamint vasat tartalmaz és kb. 500 kcal bevitelt jelent naponta. Vízzel, teával, kávéval vagy lefölözött tejjel keverik össze.

A fehérje ital és zöldséglé kombinációja a szilárd ételekről való lemondással és intenzív sportolással együtt állítólag növeli a pajzsmirigy hormon (T3) termelését. Ez viszont a szervezet alapanyagcseréjét élénkíti, és ezzel a zsírlebontást gyorsítja. A gyors visszahízás, ahogy az általában egy böjtkúra be szokott következni, ezzel megakadályozható. A kúrát követően is - a pajzsmirigy hormonok emelkedése révén - folytatódik a normális anyagcsere, ami lehetővé teszi a természetes rendhez történő visszatérést súlynövekedés nélkül. Ez az állapot az Almased alkalmankénti elfogyasztásával fenntartható.

A gyors fogyásra mindig van lehetőség a mozgás és egy extra kalóriaszegény diéta összekapcsolásával. De itt is kialakul aztán egy ún. „jo-jo hatás”, ha a diétát nem követi a táplálkozási szokásoknak a megváltoztatása. A Markert diétának az a hatása, hogy az aktív pajzsmirigy hormonok emelkedéséhez vezetne, tudományosan nem bizonyított.