Ivókúra

A gyógyvizekkel végzett ivókúrákat előszeretettel alkalmazták már a XIX. században is emésztőszervi zavarokra. Később a gyógyszerek fokozatosan kiszorították az ivókúrát.

A természetes gyógyvizet, mint természetes egészségforrást, napjainkban az orvosok, táplálkozástudományi szakemberek és az egészségükre tudatosan odafigyelő emberek, egyre inkább fedezik fel ismét, és építik be kísérő elemként a gyógyítási folyamatokba.
A természetes gyógyvizek gyógyító hatását kiterjedt balneológiai kutatások támasztják alá. 

Az ivókúra során általában étkezés előtt célszerű meginni az előírt mennyiségű ásványvizet, mert üres gyomorból könnyebb a felszívódás, erőteljesebb a hatás. Általában egy-két deciliter víz fogyasztása javasolt egyszerre.
A gyógyvizek és összetevőik az egyes szervekre és panaszokra az alábbi módon hatnak:

Gyomor
Krónikus gyomorhurut vagy túl sok gyomorsav esetén a magas hidrogén-karbonát tartalmú gyógyvizek (>1300 mg/liter) gyors enyhülést hozhatnak. Ezenkívül a gyógyvíz fogyasztása az étkezések előtt és között megakadályozhatja a gyomorégést.

Emésztés
A túl kevés folyadékbevitel, a rostokban szegény étrend és a mozgáshiány meghatározóak az emésztési problémák kialakulásánál. Az enyhén hashajtó hatású szulfátban gazdag gyógyvizek (>1200 mg/liter) kíméletesen szabályozzák a béltevékenységet. A >3000 mg szulfát/liter küszöbértékű vizek hashajtó hatásúak, és akár helyettesítik a hashajtót.

Vese
Gyógyvizeket alkalmaznak különböző vesekő típusoknál megelőzési és gyógyító célból. Húgyúti fertőzések esetén a magas hidrogen-karbonát (>1300 mg/liter), magnézium (>100 mg/liter) és kalcium (>250 mg/liter) tartalmú gyógyvizek gyulladáscsökkentő hatásúak.

Anyagcsere
A gyógyvizek élénkíthetik az epe és a hasnyálmirigy működését (>1200 mg szulfát/liter, >100 mg magnézium/liter). Cukorbetegség esetén javul az inzulinhatás és a szervezet szénhidrát felvevő képessége (>1300 mg hidrogén-karbonát/liter). A megnövekedett húgysavmennyiség az >1300 mg hidrogén-karbonát/liter víz segítségével intenzívebben választódik ki.

Ásványi anyagellátás
A kalciumhiány csontritkuláshoz vezethet, a magnéziumhiány pedig gyengíti az enzim- és idegrendszert. A kalciumban (>250 mg kalcium/liter) és magnéziumban gazdag (>100 mg magnézium/liter) vizek ilyen esetekben segíthetnek. A verejtékveszteség kiegyenlítésére - mely gyenge teljesítményhez vagy akár vérkeringési zavarokhoz is vezethet -, a magas kalcium- és magnéziumtartalmú vizek, valamint a min. 400-500 mg nátrium/liter, illetve 1000-1250 mg konyhasó/liter összetételű vizek alkalmasak.

A gyógyvizek helyesen alkalmazva gyógyító hatásúak és adott esetben gyógyszereket is helyettesíthetünk velük.