Böjtkúra

Definíció
A böjtkúra a gyógyítás atyjának, Hippokrates-nek (i.e. 460-377) nevéhez fűződik. A böjt eredetileg egy rituálé, mely valamennyi világvallásban gyakorolnak a testi kísértések távoltartása, és helyette a szellemre és a lélekre történő koncentrálás érdekében. A böjtölés értelme a megtisztulás, ugyanakkor az áldozathozatal, illetve a bűnbánat jele is.

Manapság a böjtöt sokszor egészségügyi céllal alkalmazzák, mindenekelőtt a következő betegségeknél: elhízás, reuma, máj-, bél- és bőrbetegségek. Ugyanakkor a böjt néhány kiló leadásához is egy sok szempontból ígéretes eljárásnak tűnik.

A böjtölés során egy meghatározott ideig részben vagy teljesen lemondunk az evésről. Ehelyett a sok folyadék (ásványvíz, tea, gyümölcs- és zöldséglevek) kerül előtérbe. Ha a test egyáltalán nem, vagy csak kevés tápanyaghoz jut, átáll az ún. éhség anyagcserére, ami azt jelenti, hogy a test csak nagyon kevés kalóriát fogyaszt, és a májban, valamint az izmokban levő saját szénhidrogén energiatartalékait használja fel. Ezek a tartalékok kb. 4-5 nap után merülnek ki. Az agy ellátása azonban továbbra is szükséges, ennek érdekében zajlik a fehérje- és zsírtartalékok anyagcseréje. Mindeközben termelődnek a ketontestek, savak és az aceton, amely a savas leheletért és a kellemetlen testszagért felelős.

Túl hosszan tartó böjtölés esetén az energiatartalékok megfogyatkozása veszélyes lehet, mert az izomfehérjék aggasztó mértékű lebomlásához vezethet (pl. a szívből). Már rövid ideig tartó böjt esetén is kimerültség és vérkeringési problémák léphetnek fel. Ezért böjtkúrát csak orvosi felügyelet mellett javasolt végezni. Hosszabb böjtkúra esetén endorfin (boldogsághormon, a szerotonin) szabadul fel, ami a böjtölő számára megkönnyíti az éhezést és hangulatát felpezsdíti. A gyógyító böjt egyik fontos vonatkozása a salaktalanítás. Az anyagcsere végtermékei a vesén, a tüdőn és a bőrön keresztül kerülnek kiválasztásra.

A böjt jó hangulatot elősegítő hatása révén azonban egyeseknél egy ördögi kört eredményez. Az éhezést követően is megbetegedhet az ember. Ez főleg a fiataloknál fordul elő, akik nem olyan jártasak a terhelés viselésében és a félelem leküzdésében.

Mindazonáltal szakemberek is elismerik a böjtnek az egészségre gyakorolt hatását. Természetgyógyászok amellett érvelnek, hogy pl. olyan gyulladásos megbetegedéseknél, mint a neurodermitis és a reuma, a test a böjtölés hatására más „legyőzési stratégiákra” állítható át, mely a gyulladásokra való hajlamot csökkentheti. A böjt által az immunrendszer is erősödhet. Még három hónappal a böjtkúrát követően is kimutatható ez a hatás a bélben lévő megszaporodott immunglobulin alapján. Mindezeken túlmenően az ízérzékelés is finomodik. Túlzásnak mondhatók ellenben azok az állítások, miszerint átütő sikert hozott pikkelysömör és cukorbetegség esetében vagy, hogy a rákos sejteket képes elpusztítani.

A böjtkúra révén csökken a testsúly, azonban ezt az eredményt kevesen tudják hosszútávon is fenntartani. A böjt után evés következik, és ha a böjtölő hosszú távon nem módosít a táplálkozási szokásain, akkor végső soron - ugyanúgy, mint sok fogyókúra következményeként – még súlygyarapodás is bekövetkezik.

A böjtölés kizárólag súlycsökkentés céljából – főleg csekély vagy mérsékelt súlyfölösleg esetén – nem ajánlott. Ugyanakkor bizonyos határok között, tisztán vallási szempontból, mindenképpen egy jó lehetőség a „belső megállásra”.