BIA (bioelektromos impedancia analízis)

Definíció
A test zsírtartalmának meghatározása elektromos mérés segítéségével.

Egy hagyományos mérlegen megmérhetjük testsúlyunkat, de abból nem állapíthatjuk meg, hogy mennyi testünk zsír-víz-sejttömeg aránya. Előfordulhat, hogy pl. valaki sovány és közben magas a testének a zsírtartalma, és ugyanez előfordulhat fordítva is. Az ún. BIA (bioelektromos impedancia analízis) segítségével megismerhetjük testünk alkotóelemeinek arányait, főleg a zsírmennyiség szempontjából. A mérés során a műszer egy gyenge elektromos impulzust küld a talpaktól a kezekig, majd az elektromos ellenállást (impedancia) értékeli. Ez alapján kiírja, hogy mennyi az aktuális, és milyen a kívánatos zsír-víz-sejttömeg arány. A zsír kitűnő raktározó anyag, de vizet nem raktároz el. A magas zsírarány megváltoztatja tehát az összellenállást.

A mérési eredményt azonban jelentősen befolyásolja az egyén vízháztartása. Ajánlott pl., hogy csak három órával a felkelést követően álljunk rá a mérlegre. A gyakori kávéfogyasztás, szaunázás vagy sportolás is befolyásolhatják az eredményt. Annak érdekében, hogy a zsírértékek egyik alkalomról a másikra összehasonlíthatóak legyenek, törekedni kell arra, hogy mindig pontosan ugyanazon körülmények között történjen a mérés.

Az American College of Sports Medicine ajánlása szerint az optimális testzsír arány férfiaknál 11-17 %, nőknél 19-22 %. A 3 % alatti érték férfiaknál, illetve a 11 % alatti érték nőknél ugyanúgy egészségtelen, mint a 20 illetve 30 % fölötti érték. Ezek az adatok mindazonáltal tájékoztató jellegűek, és az egyes egészségközpontok ajánlásai e vonatkozásban eltérhetnek. Az életkor indifferens az ajánlott értékek szempontjából. Ugyanakkor az életkor előrehaladtával általában megnő a test zsírtartalma, amikor a mozgást és a táplálkozást inkább elhanyagolják.

Az egészség szempontjából a test zsírtartalmának értéke fontosabbnak tűnik, mint a testsúly. A mérési eredmények aránylag pontosak, mindazonáltal kilengések előfordulhatnak.