Tömegközlekedés

Tömegközlekedés

Budapest közlekedési szempontból szerencsés város: fejlett közlekedési hálózata révén gyakorlatilag éjjel-nappal bárhová el lehet jutni. A 180-nál is több buszjárat, 14 trolibuszjárat, 29 villamosvonal, 3 metróvonal mellett olyan történelmileg is jelentős és érdekes járatokkal szolgálja ki a közönséget, mint például a Budavári Sikló, a fogaskerekű vasút, vagy éppen a Libegő.

Budapest tömegközlekedési hálózata busz, trolibusz, villamos, metró és helyiérdekű vasút (HÉV) vonalakból áll. A buszok, villamosok és trolibuszok 4.30 h és 23.00 h között közlekednek. A három metróvonal a Deák téren találkozik. A szerelvények a napszaktól függően 2-15 perces időközönként követik egymást, 4.30 h-tól 23.10 h-ig. A helyi érdekű vasutak (HÉV) a Csepel-szigetre, Ráckevére, a város déli részére, valamint Szentendrére, és Gödöllőre viszik az utasokat.

Vonaljegyek a metróállomásokon, jegyárusító automatákból, trafikokban vagy újságárusoknál vásárolhatók. A vonaljegy érvényes autóbuszra, trolira, metróra, villamosra, fogaskerekűre a vonal teljes hosszán, valamint a HÉV-re Budapest közigazgatási határán belül. Van átszállójegy, szakaszjegy, napijegy, 3 napos turistajegy, 10-es, illetve 20-as jegytömb. Érdemes ezek közül az éppen leggazdaságosabbat választani.

A jegyet az utazás megkezdése előtt a jegykezelő automatával érvényesíteni kell. A közlekedési eszközökön, vagy a metrókijáratoknál karszalagos, fényképes igazolvánnyal ellátott ellenőrök kérhetik a jegyet ellenőrzésre.

A Helyi Érdekű Vasutak (HÉV) a Csepel-szigetre, a város déli részére, valamint a közeli Szentendrére, Gödöllőre és Ráckevére viszik az utasokat. A teljes tömegközlekedési hálózat áttekinthető a metróállomások bejáratánál elhelyezett térképes tablókon. Ezeken az utazási feltételek angol és német nyelven is olvashatók.

A 65. életévüket betöltött magyar állampolgárok (a külföldrôl hazatelepültek és a kettős állampolgárságúak is) és az Európai Unió többi tagállamának állampolgárai díjmentesen utazhatnak a BKV járatain (kivéve a siklót, a libegőt és a hajójáratokat), ha személyazonosításra, illetve az állampolgárság igazolására alkalmas igazolványt/igazolást mutatnak fel az ellenőröknek.

Menetjegyek
Jegyek a metróállomásokon, jegyárusító automatákban, trafikokban vagy újságárusoknál kaphatók. A legcélszerűbb a metróállomásokon megvásárolni, mivel ott több jegy- és bérletfajta közül lehet választani. Vonaljegy : érvényes autóbuszra, villamosra, trolira, metróra, fogaskerekűre a vonal teljes hosszán, valamint a HÉV-re Budapest közigazgatási határán belül. A jegyet előre meg kell váltani és a közlekedési járművön (metróknál a metrólejárat előtt vagy a peronon) elhelyezett jegykezelő automatával érvényesíteni kell az utazás megkezdése előtt.

Ellenőrök: a menetjegyet a közlekedési eszközökön vagy a metrókijáratoknál karszalagos, fényképes jelvénnyel ellátott ellenőrök (általában párban, de a metróknál 4-5 fő is lehet) kérhetik felmutatásra, ezért azt mindenkor őrizzük meg az utazás befejeztéig. Ha érvényes jegy vagy bérlet nélkül utazunk vagy az utazási feltételeket megszegjük, pótdíjat kell fizetnünk.

Jegy- és bérlettípusok
Autóbusz, villamos, trolibusz, földalatti vasút, metró, fogaskerekű járatainak teljes hosszán, valamint az elővárosi vasút (HÉV) közigazgatási határon belüli vonalszakaszain, az éjszakai járatok kivételével:

Éjszakai járatok

Budapesten az éjszakai üzemeltetésű járatok száma a közelmúltban nőtt 37 buszjáratra. Egyenruhás biztonsági őrök vigyáznak a megállókban és a járműveken az utasok biztonságára, valamint ellenőrzik az utazási jogosultságok, illetve jegyet árusítanak.