Parkolás Budapesten

Parkolás Budapesten

A legtöbb európai főváros közlekedési és parkolási gondokkal küszködik, ez alól természetesen Budapest sem kivétel. Az alábbi hasznos információkból megtudhatja, mikor és hol parkolhat Budapesten.

Budapest területe több parkolási övezetre van felosztva, s ennek megfelelően az egyes kerületekben más-más díjtételek vannak érvényben (óránként 175 és 525 Ft között).A fővárosban hétfőtől péntekig 8-18 óra között kell parkolási díjat fizetni. Budapest belvárosi területein ettől eltér a fizetési kötelezettség: Nagykörúton és a DUNA által határol területen belül, teljes V. kerületben, a VI., VIII. és a IX. kerület egyes részein 8.00 - 20.00 óra. Ugyanakkor a parkolás nem őrzött.

Szombaton, vasárnap és ünnepnapokon a parkolás díjmentes. Ez alól kivétel a IX. kerületi Csarnok tér (parkolóház), ahol minden nap 7-22 óráig kell fizetni, illetve a Citadella, ahol mindig díjköteles a parkolás.  A parkolási időszakra a kihelyezett automatákból parkolójegyet kell vásárolni, amelyet a jármű szélvédője mögé kell elhelyezni.

A minimálisan fizetendő parkolási idő 15 perc, ezen túl a jegykiadó automaták a bedobott összegnek megfelelő időtartamra adnak ki parkolójegyet. A maximális várakozási idő általában 3 vagy 4 óra, de vannak időtartam-korlátozás nélküli területek is (az I., VI., VII., VIII. és XIII. kerületekben).

A parkolóautomaták pénzérmékkel működnek - pénzváltáskor, vásárláskor érdemes 50, 100 Ft-os címletű fémpénzeket elkülöníteni erre a célra.

Díjmentesen parkolhatnak a személyautók és buszok a városnézés ideje alatt a fontosabb turista központokban (Hősök tere, Városliget). Autóbuszokkal a Belgrád rakparton (az alsó rakparton), a Duna utcában, az Erzsébet tér mellett.

A hosszasabb várakozásra az ún. P+R (parkolj és utazz) parkolók ajánlottak. Ezek a parkolók általában metróállomások, buszvégállomások közelében épültek (Árpád híd pesti hídfő, Nagyvárad tér, Örs vezér tere, Népliget stb.) találhatók, ahonnan az utazást könnyebb tömegközlekedéssel folytatni.

A tiltott helyen parkoló személyautókra a Fővárosi Közterület-felügyelet kerékbilincset helyez el. Az ilyen esetekben több nyelvű információs matricát ragasztanak az autóra, melyből a tulajdonos egyértelműen megtudja, mi a teendője. A parkolási díjakról és egyéb feltételekről a www.parking.hu és a www.budapest.hu honlapokon olvashat bővebben.

A parkolóházak legtöbbje 24 órán át nyitva tart, a nagyobb szállodák is többnyire rendelkeznek föld alatti parkolókkal.

Néhány nagyobb parkolóház:

 • Reáltanoda utcai Parkolóház (V., Reáltanoda u. 5. szám)
 • Bazilika Mélygarázs (V., Sas utca),
 • Krisztina Garázs a Hotel Mercure Buda mögött (I., Kosciuszko Tádé utca 15.),
 • Kastrum (V., Aranykéz utca 4-6.),
 • Centrum Parkoló (V., Szervita tér 8.),
 • Corvin Parkolóház (VIII.,Futó utca 52.),
 • Páva Parkolóház (IX., Mester utca 30-32.),
 • Lipót Garázs (V., Széchenyi utca, a Szabadság tér alatt),
 • Ezsébet téri mélygarázs (V., Erzsébet tér),
 • MOM Park Irodaház (XII., Csőrsz utca 45.),
 • Millennium Office Towers (IX., Lechner Ödön fasor 6.)