Vásárlás Budapesten

Vásárlás Budapesten

Budapest kereskedelme jelentős átalakuláson ment keresztül az elmúlt 20 évben. Megjelentek a nagy bevásárlóközpontok, melyek gyökeresen megváltozatták az emberek bevásárlási szokásait. Nagyon sok új bolt nyílt, nem csak a bevásárlóközpontokban, hanem a már meglévő bevásárló utcákban és új környékeken is (pl. Falk Miksa utcai régiségboltok).

Budapesten hat nagy vásárcsarnok található, melyek népszerűsége mindig is töretlen volt, a szupermarketek térnyerése ellenére - a vásárcsarnokok egyikébe ellátogatva Budapest mindennapi arcát láthatjuk. A pesti Belvárosban sétálva eljuthatunk a Váci utcába, a történelmi bevásárlóutca a turisták kedvenc sétálóhelye.

A Vörösmarty tér és a Deák tér között a közelmúltban alakították ki a Fashion Street fantázianevű luxusüzlet-sort, ahol a legelegánsabb ruhamárkák kaphatók exkluzív környezetben.

A boltok általában hétköznap 10-18 óráig, szombaton délután 1-ig tartanak nyitva. A bevásárlóközpontokban viszont egységesítették a boltok nyitva tartását: hétfőtől szombatig 10-21 óráig, vasárnap pedig 10-18 óráig tartanak nyitva. Egyes nagyobb szupermarketek, mint például a Tesco néhány üzlete, éjjel-nappali nyitva tartással várják a vevőket.

Ajándékozási tippek

A magyar termékek kitűnően alkalmasak ajándéktárgyaknak is. A legtöbben olyan tipikus magyar különlegességeket keresnek, mint a minőségi élelmiszer (libamáj, paprika, borok), a porcelán (a világhírű Herend és Zsolnay gyárak kézzel festett termékei) és a népművészet (kézzel hímzett terítők, festett babák, tojások stb).

A népművészet iránt komolyabban érdeklődőknek érdemes az Erdélyből és a Felvidékről származó magyar népművészeti tárgyakat árusító kendős nénikék portékájára is odafigyelni, hiszen a bolti árnál feltehetőbben olcsóbban vehetjük meg azokat - és az sem utolsó szempont, hogy a tárgyak eredetiségéhez sem férhet így kétség.

Adók és ÁFA-visszatérítés

Az 50,000 Ft-ot meghaladó, egyösszegű vásárlások esetén lehetőség van az ÁFA visszaigénylésére az ország elhagyásakor. Az ÁFA (Általános Forgalmi Adó) mértéke Magyarországon 20%. Csak azokban az üzletekben van erre lehetőség, amelyek ajtajára ki van ragasztva a „Tax Refund" matrica.

A szükséges dokumentumok: a vásárlást igazoló bizonylat, az ÁFA mértékét feltüntető számla, adó-visszaigénylő formanyomtatvány és a hatóságnak megcímzett boríték. Ezeket a programban résztvevő boltokban az eladótól kell kérni a vásárlást követően, aki segít is helyesen kitölteni a dokumentumokat.

A visszatérítést a repülőtéren, illetve otthon, a vámhatóság által megérkezéskor érvényesített dokumentumokat Magyarországra visszaküldve lehet intézni.