Piacok

Piacok

A budapesti fedett vásárcsarnokok az 1890-es évek robbanásszerű városfejlesztési erőfeszítések során épültek, főleg az addigi nyitott piacterek helyén. Megépültük óta a budapesti mindennapi élet szerves részei. Érdemes meglátogatni a Központi Vásárcsarnokot, mivel ez a legnagyobb és legszebb budapesti piac.

Finom, házilag készült magyaros ételek minden budapesti piacon kaphatók (pl. lángos, hurka, sült kolbász), de kisebb ajándékokat is kereshetünk itt szeretteink részére, vagy csak egyszerűen vegyüljünk el a tömegben, szokjunk hozzá a magyar nyelv furcsa hangzásához, és nézelődjünk egy jót.
 
Központi Vásárcsarnok

Budapest egyik legszebb funkcionális épülete a pesti Fővám téren álló Nagyvásárcsarnok. Építője, Petz Samu szerint „a szép épületnek harmóniája és használhatósága kell legyen". Ez sikerült is neki: a Nagyvásárcsarnokra büszkék a pestiek.

Az épületet fedő színes építőkerámia elemeket a Zsolnay gyárban készítették. A nagybani árusítás 1897 februárjában kezdődött meg. Az épületbe beérve először annak méretén döbbenhetünk meg (150 méter hosszú), de kialakítása is jellegzetes: mintha egy pályaudvaron állnánk. Körülöttünk pedig a budapestiekre annyira jellemző sürgés-forgás zajlik, miközben a friss termények közül válogatnak szakértőként.

A földszinti részen főleg élelmiszerféleségeket találunk, az emeleti körfolyosón a hagyományos magyar népművészet remekeit kínálják a látogatóknak, illetve magyaros főzőleckéket a Fakanál étteremben, az alagsorban pedig - a modern idők jeleként - szupermarket nyílt.
 
Még néhány fontos piac Budapesten

  • Klauzál téri piac - 1072 Budapest, Klauzál tér 11.
  • Hold utcai piac - 1054 Budapest, Hold utca 13.
  • Hunyadi téri piac - 1067 Budapest, Hunyadi tér 4.
  • Rákóczi téri piac - 1087 Rákóczi tér 7-9.