Bevásárlóutcák

Bevásárlóutcák

Váci utca

A Váci utca a XVIII. század végén vált Budapest legdivatosabb bevásárló utcájává. A középkorban az utca hossza (1300 méter) megegyezett a város hosszával. Két különálló része van, melyek az Erzsébet hídtól északra és délre fekszenek.

Az északi rész, ahol nívós boltok foglalják el az összes épület földszintjét, szinte mindig tele van turistákkal, míg a déli Váci utca történelmi hangulata és csendesebb üzletei, szolidabb éttermi árai inkább a budapestieket vonzzák.

A Váci utcai üzletek bérlői gyakran cserélődnek (ahogy a történelem folyamán mindig is), mivel az önkormányzat folyamatosan emeli a bérleti díjakat, arra hivatkozva, hogy a bevásárló utcának minőségi boltokra van szüksége, akik a magasabb bérleti díjakat is nyilvánvalóan ki tudják majd fizetni.

A Váci utcát északi oldalról a Vörösmarty tér határolja. Itt található Budapest egyik legújabb és legszebben sikerült modern iroda- és lakóépülete, teljes harmóniában az itt látható történelmi épületekkel, mint amilyen például a Budapesti Értéktőzsde, vagy a Gerbeaud-ház. Érdemes elfogyasztani egy finom sütit és egy kávét a Gerbeaud-ban, Budapest leghíresebb cukrászdájában, mielőtt nekivágunk a Váci utca forgatagának.

A Váci utca és a rá merőleges utcácskák sétálóutcák, tehát gépjárművek számára lezárt területek. Az északi részen körülbelül 10 étterem várja a vendégeket, különleges magyaros fogásokkal, de „turista menü" is szerepel az étlapjaikon, ami általában egy gulyáslevesből, főételből és desszertből áll.

Olyan neves üzletláncok nyitottak itt áruházakat, mint például a Benetton, a C&A és a H&M. Sok népművészeti bolt és különleges élelmiszereket árusító üzlet található a Váci utcában, a Haris közben és a Párizsi utcában. A Csók István Galéria - a Váci utca 25. szám alatt - az egyik legnépszerűbb kortárs művészeti központ.

Az utcán átellenben, a borszaküzletben akár szeretteink nevét is rányomtattathatjuk a tokaji boros üvegre - íme a tökéletes ajándék bármely alkalomra.

A Váci utca két részét összekötő aluljáró védett óriásplakátjain felvételeket tekinthetünk meg a régi és a modern Budapest életének jellegzetes pillanatairól. Az aluljáró közepén strázsáló öreg cigányember pedig magyaros nótákat játszik naphosszat, a turisták jóindulatában és bőkezűségében bízva.

Az aluljáróból kibukkanva a Március 15. térre érkezünk, ahonnan a sétálóutca a Fővám térig folytatódik. Az utca itt egy kicsit szélesebbnek tűnhet, mint az északi oldalon, de ez csak illúzió: kevesebb a járókelő és az utcai árus.

Boltokban és éttermekben itt sincsen hiány, de a választék kevésbé giccses; a Váci utca déli részét a designer stúdiók, a szabóságok, régiségkereskedések és különleges ajándékokat árusító boltocskák uralják. Itt található a Fővárosi Közgyűlés, amely a Váci utca legszebben díszített történelmi épületében kapott helyet.

A Pintér utca sarkán, a Fatál étteremben finom magyaros ételeket kóstolhatunk; a gulyáslevest ugyanabban a kis lábasban szolgálják fel, amiben az megfőtt.

Érdemes egy rövid kitérőt tenni a Váci utcára merőleges Szerb utcába, ahol a budapesti szerbség legfőbb temploma, a Szerb Templom áll.

A Váci utcát déli oldalról a Fővám tér határolja, ahol a város legnagyobb fedett piaca, a Nagyvásárcsarnok hívogató kapui mögött igazi budapesti forgatag várja a betérő látogatókat. A friss termények és különleges magyar élelmiszerek mellett népművészeti árucikkek, szuvenírek is kaphatók. Az első emeleten a Fakanál étteremben reggelente magyaros főzőtanfolyam is működik turisták részére.

Fashion Street

A budapesti belvárosban 2007-ben jelentős ingatlanfejlesztések valósultak meg, ezek egyike a Deák tér és a Bécsi utca között húzódó Deák Ferenc utca rekonstrukciója volt. A 150 méteres utcaszakasz igényes nemeskő díszburkolatot, öntöttvas lámpákat, padokat és kaspókat kapott - és Budapest legelegánsabb üzleteit, éttermeit.

A tisztaságra és a vásárlók biztonságára külön állandó személyzet felügyel, és zárt láncú térfigyelő rendszer is épült. A kereskedelmi szempontból eddig jórészt kihasználatlan utca eddig is sétálóutca volt, de most teljes megújuláson ment keresztül. Nagy előnyt jelent az is, hogy a Fashion Street a Vörösmarty téren keresztül gyakorlatilag a Váci utca északi kapuja - vagy kivezető szakasza, ahogy tetszik.

A koncepció lényege a legigényesebb közönséget megszólító nemzetközi márkák dominanciája, az egységes arculat és a luxus-életérzés: a kisebb, 60-80 m2-es üzletek mellett találunk itt 900 m2-es, hatalmas belmagasságú áruház-palotát is. Összesen 11,000 négyzetméteren kínálnak ma itt felső- és felső-középkategóriás ruházati cikkeket.

Nagykörút

A Nagykörút Budapest leghosszabb útja 4114 méteres hosszával, és állandó 45 méteres szélességével. Öt budapesti kerületen halad át, ennek megfelelően az egyes szakaszoknak külön neveik vannak (Margit, Szt. István, Erzsébet, Teréz és József), régvolt Habsburg uralkodókról nevezték el őket, Szt. István kivételével, aki az első magyar király volt.

A Nagykörút építése az 1870-es években kezdődött, és 1906-ra készült el teljesen. A város fejlődésében kiemelkedő szerepet töltött be, összekötvén az addig egymástól teljesen elkülönült városrészeket. Ezen az úton fut Budapest legfontosabb villamosvonala is, a 4/6-os. Budapest luxusszállodái közül kettő is az Erzsébet körúton épült, amely sokat lendített a városrész kiskereskedelmén. A nagykörúti üzletekre a kis alapterület és az egyéni kínálat a jellemző.