Tematikus Városnéző Séták

Tematikus Városnéző Séták

Mindenkinek vannak titkai. Még Budapestnek is. A házak falai, az utcák kövei, a templomok tornyai, az udvarok fái régi titkokat őriznek. Az ImagineBudapest tematikus, alternatív városnéző sétáin a titkok tudójává válhat mindenki: megismerheti a város izgalmas történetét, megbújó szépségeit, hajdani lakóinak sorsát. Immár 24 különféle tematikus sétaútvonalon mutatjuk be a város szerethető arcát magyar és külföldi vendégeinek. Indulhatunk?

A séták időtartama: kb. 2-2,5 óra
Választható nyelvek: magyar (bizonyos sétáknál angol is, más időpontokban)


Jelenleg elérhető sétáink és időpontjaik:


Titkos kertek és terek a belvárosban – kultúrtörténeti séta a belváros rejtőzködő udvaraiba
Az utcáról semmi sem látszik, csak a kissé ütött-kopott homlokzat, a sejtelmesen sötét kapualj és a súlyos, robusztus kétszárnyú kapu. Ám amint átlépjük a küszöböt, varázslatos mesevilág tárul fel előttünk. Magasra nőtt, évszázados fák, illatukat ontó virágok, kerti ösvények, szobrok és kőpadok, melyek csendben bújnak meg a betondzsungel közepén. Ezek a belvárosi kertek, parkok és terek a házak régi lakóinak titkát őrzik, mesélnek a városba költözött természetről, s közben megpihenésre csábítanak a nagyvárosi rohanásban.

A séta hossza: 2,5 - 3 óra
Útvonal: Vitkovics Mihály utca 12. - Kossuth Lajos utca 4. - Központi Szeminárium - Károlyi-kert - Unger-udvar - Bródy Sándor utca - Kálvin tér - Királyi Pál utca 13.

Indulási időpontok: 2020-08-01 10:30, 2020-08-07 17:30, 2020-08-08 10:30, 2020-08-08 15:30, 2020-08-15 10:30, 2020-08-20 17:30, 2020-08-21 17:30, 2020-08-22 15:30, 2020-08-29 10:30 (csoportos kérés esetén egyedi időpontban is megtartjuk programunkat)
Részvételi díj: 4100 Ft/fő, kedvezményes ár 3400 Ft/fő


Azt beszélik a városban… – bűnügyi séta Budapesten
Hallotta már, Mariskám…? – így indul a pletyka a városban: cselédlányok, piaci kofák, úriasszonyok, a képviselőház tagjai, bárók és katonatisztek mind-mind ugyanarról suttognak.
Gyilkosságról, öngyilkosságról, szerelmi féltésről, rablásról, mesés meggazdagodásról, csúfos bukásról. Szerethető bűnözőkről, zord rendőrökről, hamis tanúkról, kártyáról, lányokról, sikkasztásról…

Útvonal: Dísz tér – Szalag lépcső – Szalag utca – Corvin tér – Duna- part – Bem rakpart 6
A séta hossza: 2 óra

Indulási időpontok: 2020-08-16 10:00 (csoportos kérés esetén egyedi időpontban is megtartjuk programunkat)
Részvételi díj: 4100 Ft/fő, kedvezményes ár 3400 Ft/fő


Toronyiránt
Valaha a templomtornyok irányjelzők voltak, mutatták az utat – valódi és átvitt értelemben is. Ma azonban a hétköznapok rohanásában sokszor észre sem vesszük, hogy számos megszentelt hely mellett vezet el utunk. Megannyi felekezet temploma, zsinagógája pettyezi Budapest térképét, melyeket nem csak vallási jelentőségük, hanem esztétikai, művészeti és várostörténeti értékük miatt is érdemes jobban szemügyre vennünk.…

Útvonal: Belvárosi plébániatemplom, Március 15. tér – Nagyboldogasszony Magyar Ortodox Székesegyház, Petőfi tér – Szervita téri katolikus templom – Deák téri evangélikus templom – Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga – Szent István Bazilika, Szent István tér – Hazatérés református templom, Szabadság tér – Hold utcai református templom – Nagy Ignác utcai unitárius templom 
A séta hossza: 3 óra

Indulási időpontok: 2020-08-30 09:30, 2020-10-04 09:30, 2020-11-15 09:30, 2020-12-20 09:30 (csoportos kérés esetén egyedi időpontban is megtartjuk programunkat)
Részvételi díj: 4100 Ft/fő, kedvezményes ár 3400 Ft/fő


Így laktatok Ti – irodalmi városnéző séta a Palotanegyedben   
Tudja, hogy hol van az a ház, amelyben Bródy Sándor élt, majd később a furcsa véletlennek köszönhetően Móricz Zsigmond lányának könyvkötészete működött? Vagy hallotta már, hogy egy híres bronzöntő mester, bizonyos Vandrák Samu házában – aki az Operának és a Bazilikának is beszállítója volt – bérelt szerény lakást az ifjú Mikszáth feleségével? Ismeri esetleg azt az apácazárdát, amelynek a helyén álló ház lakója volt Ambrus Zoltán, aki éjszakánként a Balaton kávéházban dolgozott? Szeretné tudni, hogy hogyan és hol élt Krúdy, Jókai, merre indult reggelente Szabó Lőrinc és vajon hova járt iskolába Pilinszky?
Íróink, költőink nyomába eredünk a Palotanegyedben, megmutatjuk az írásaikat ihlető helyszíneket, felidézünk verseket, szerelmi történeteket, s persze mindeközben egy újabb oldaláról ismerjük meg a várost!

Útvonal: Pollack Mihály tér – Bródy Sándor utca – Horányszky utca – Mária utca – Lőrinc pap tér – Krúdy Gyula utca – Mikszáth tér – Reviczky utca – Kálvin tér 
A séta hossza: 3 óra

Indulási időpontok: 2020-08-01 10:00, 2020-09-12 10:00, 2020-10-03 10:00 (csoportos kérés esetén egyedi időpontban is megtartjuk programunkat)
Részvételi díj: 4100 Ft/fő, kedvezményes ár 3400 Ft/fő


Legyen világosság! – A fény útja
És lett világosság.
A fény: biztonság. A fény: meleg. A fény, a tűz, a mécses, a tapsra kapcsolódó, a fényerőszabályzóval ellátott, a reflektor, a díszkivilágítás: maga a csoda.Egészen az 1700-as évek végéig közvilágítás helyett csendrendelet volt érvényben Pesten, azután sorban érkeztek az új lámpások és munkakörök, amik a fényt hivatottak szolgálni: kandeláberek, lámpagyújtogatók, világítási naptár, gyertyaszolgálat és fényfestők… Őket keresve járjuk be a fény útját a korai sötétség idején: téli sétánk után minden lámpa egy apró puha pokróc lesz a szívünkön.
Amiről szó lesz: pech a sikátorban, színházi nagycsillár, légszesszel töltött cethal, Ampelmann, közcélú villanyfény, fáklyajegy, áldozati fény, olajválság, téli napforduló, lucfenyő

Indulási időpontok: szervezés alatt

Ár: 4100 Ft/fő, kedvezményes ár: 3400 Ft/fő
A séta hossza: 2.5 óra
Találkozási pont: Andrássy út 3. előtt (a kisföldalatti Bajcsy-Zsilinszky út megállójánál (Mexikói út felé)


Láthatatlan zsinagóga – épületbejárás
Budán, a Frankel Leó úton egy látszólag szürke bérház őrzi az 1888. óta működő újlaki zsinagógát, mely építészetében és történetében is rengeteg titkot rejt, de – egy hitközségi tag kedves kalauzolásával – legalább ugyanennyi izgalmas részletet tudhatunk meg a zsidó vallásról, a zsinagógák berendezési tárgyairól, az ünnepekről, a zsidó közösségekről, kultúrájukról. …

Indulási időpontok: szervezés alatt (csoportos kérés esetén egyedi időpontban is megtartjuk programunkat)
Részvételi díj: 2700 Ft/fő, kedvezményes ár 2400 Ft/fő


Édes élet – habkönnyű belvárosi séta (nem csak) édesszájúaknak
A nyüzsgő pesti belvárosban sietve talán nem is gondolná az ember, hogy a házak múltja hányféle finomság történetét őrzi. Pedig megannyi torta, sütemény és keksz, cukorka és habcsók készült már el a konyhákban, a hajdani cukrászatokban és sütödékben, melyek receptjeit talán azóta is a komód fiókja, a nagymama szakácskönyve vagy a cukrászok tankönyve rejti.
Az ImagineBudapest legújabb tematikus sétáján édes ízek és illatok szöknek ki az utcára, régi és mai cukrászmesterek titkai tárulnak fel, apró csemege- és cukorkaüzletek ajtajai nyílnak ki előttünk, miközben kiderül, hogy milyen édességeket ettek a pestiek az elmúlt évszázadokban, s hogy ma mitől lesz édes az életünk …

Szórakoztató, kóstolókkal tarkított gasztrotörténeti sétánkra mindenkit szeretettel várunk!

Részvételi díj: 5100 Ft/fő, kedvezményes ár: 4400 Ft/fő, mely tartalmazza a programban elfogyasztott kóstolókat

Indulási időpontok: 2020-08-01 10:30, 2020-08-29 10:30


Sercli-a Hungária gőzmalomtól a kézműves pékségekig
Az ImagineBudapest legújabb sétája legalább annyira friss és ropogós, mint a reggel sütött kenyér, melynek illatától önkéntelenül arra gondol az ember, hogy – jómodor ide vagy oda – de jó lenne még útközben beleharapni a langyos vekni végébe. Ezen a sétán erre is sor kerül.

Ha nem is harapjuk, de kóstoljuk a frissen kisült kenyereket, megnézzük, hogy ma hol és hogyan készülnek a legjobb pékáruk, miből lehet manapság egyáltalán kenyeret sütni, s közben bebarangoljuk a várost: a régi malomépülettől, az évszázados pékkemencén át a high-tech sütödéig ismerkedünk a pékségek és sütödék életével, történetével.

Hagyd, hogy lekenyerezzünk! :)
Kérjük, hogy a sétára egy darab vonaljegyet hozz magaddal, mert szükségünk lesz rá!
(Budapest-bérlet is jó)

Köszönjük dr. Oláh Andrásnak, a Sütőipari Egyesülést igazgatójának és Galicz Istvánnak, a Pesti Barnabás Élelmiszeripari Szakképző Iskola intézményvezető-helyettesének a séta összeállításához nyújtott szakmai segítséget!

Részvételi díj: 5100 Ft/fő, kedvezményes ár: 4400 Ft/fő, mely tartalmazza a programban elfogyasztott kóstolókat
A séta hossza: 2.5 óra
Útvonal: Vaskapu utca - Tinódi utca - Nehru Park - Közraktárak - Lónyai utca - Királyi Pál utca - Egyetem tér - Cukor utca - Kecskeméti utca

Indulási időpontok: 2020-08-08 10:00, 2020-08-22 10:00


Budapest gyöngyszemei – séta a szecesszió korában

Az Andrássy út és környéke szinte mindenki számára ismerős. A kötelező látnivalók minden útikönyvben szerepelnek. Arról azonban csak kevés szó esik, hogy itt, az egykori Sugárút szomszédságában a főváros legszebb szecessziós épületei állnak. Harmonikus, időtálló formák, lenyűgöző iparművészeti remekek ezek, melyek Budapest értékes kincsei, s amelyért sok külföldi hazánkba utazik. Sétánkon elsősorban nem művészettörténeti oldalról szemléljük ezeket a helyszíneket. Arról beszélgetünk inkább, hogy vajon milyen volt a századfordulón Budapesten élni, vajon mit gondoltak az emberek, mit diktált az illem és mi volt kötelesség, hogyan változott az egészséghez, a tanuláshoz és még sok minden máshoz az emberek viszonya…
A mesés épületek ugyanis ezeket a történeteket őrzik, hiszen alaprajzuk, megjelenésük, formakincsük tükrözi az egykori közízlést, értékrendet és életmódot.
Bírjuk szóra együtt az épületeket!
Részvételi díj:  2700 Ft, kedvezményes ár: 2400 Ft
A séta hossza: 2 óra
Útvonal: Kodály körönd - Szondi utca - Bajza utca - Munkácsy Mihály utca

Indulási időpontok: szervezés alatt


Tétre, helyre befutóra! – séta a Kincsem Park titkainak nyomában

Trénerek, futtatók, bukmékerek, hendikepperek, tulajdonosok, úrlovasok, zsokék, és nem utolsó sorban maguk a versenylovak a főszereplői kétórás sétánknak, amely rövid kalandozást tesz az egykori és mai budapesti lóverseny világába. Sétánk során felidézzük a
századforduló emblematikus, vagy éppen rejtve maradt történeteit, meghallgatjuk Szemere, Krúdy, Őszi Kornél gondolatait. Egy kis időre bepillantunk a színfalak mögé és belátjuk, milyen nehéz szakma is a lovászélet. Megtudjuk, miért épült tribün a tribün elé, és ha szerencsénk van egy-egy „tuti tippet” is kihallgathatunk. Egy dologra kell csupán figyelni, hogy a séta végén biztosan a jó lóra tegyék meg tétjeiket!
A séta végén a résztvevőket vendégül látjuk egy frissítőre a Panoráma étteremben, és akinek kedve van, a délutáni versenyprogram első futamára is megteheti tétjeit. A séta részvételi díja mindezt tartalmazza.
/Kizárólag 18 éven felüli vendégeink fogadhatnak, de a sétán szeretettel várjuk a fiatalabbakat is!/

Részvételi díj:  4100 Ft/fő, kedvezményes ár: 3400 Ft/fő
Útvonal: Kincsem Park
A séta várható időtartama: 2.5 óra

Indulási időpontok: 2020-08-09 11:00


Szőlőskertből villanegyed – Kultúrtörténeti séta a Gellérthegyen

A XIX. és XX. század fordulóján a Gellérthegy napsütötte, szőlővel beültetett lankáin és a hegy lábánál alig három évtized alatt felépült Budapest egyik legelegánsabb, nagypolgári lakónegyede, számos építészetileg is kiemelkedő köz- és magánépülettel. Bármily furcsának is tűnhet, ehhez a kezdő lökést egy aprócska gyökértetű, a filoxéra adta meg…
A negyvenes évekig pezsgett — s a kilencvenes évektől újra virágzik— itt a kulturális élet, melynek korabeli emlékei a figyelmes szemlélő számára ma sem maradnak rejtve.
Tudta például, hogy hol gyülekeztek a “megfagyott muzsikusok”? Gondolta volna, hogy báró Wenckheim József gellérthegyi villája kertjében saját benzinkútjából tankolhatta fel automobilját a húszas évek közepén? Elsétál velünk ahhoz a szecessziós villához, melyet egy 16 nyelven beszélő etimológus-hegedűművész tervezett?
Mindezekre, és még számos érdekességre fény derül túránk során, ahol az épített környezet titkain kívül azt is eláruljuk, hol és mikor hallgatható a legszebb csalogány-ének a Gellérthegyen.

A séta vezetője:
Szefcsik Zsolt
Hegedűművész, a szabad művészetek doktora, lelkes lokálpatrióta, aki több mint negyedszázados világjárás után is vallja, hogy Budapest a legjobb hely, és erről bárkit hajlandó meg is győzni.

Részvételi díj: 4100 Ft/fő, kedvezményes ár: 3400 Ft/fő
Útvonal: Szent Gellért tér — Kelenhegyi út — Mányoki út — Orlay utca — Bartók Béla út (kitérő a Mészöly utca felé) — Ménesi út — Kollégium lépcső — Villányi út (a Ciszterci Szent Imre templomig)
A séta várható időtartama: 2.5 óra

Indulási időpontok: 2020-08-08 10:00


Hogy éltetek Ti? – irodalomtörténeti séta Budán

„Legyen a Horváth kertben Budán, szombaton este fél nyolc után”
És hogy miért is legyünk a Horváth kertben? Azért, hogy körbenézzünk a századfordulós Krisztinavárosban. Hogy meglessük Haraszti Micit, a Budai Nyári Színkör ünnepelt csillagát, hogy gondolatban betérjünk együtt a Philadelphia kávéházba találkozni híres íróinkkal. Hogy bebarangoljuk a csendesnek tűnő, ám mégis élettel teli budai vidéket, s felkeressük Ottlik Géza otthonát. S ha már arra járunk, azt is megnézzük, hogy hová költözött Babits a Palotanegyedből vagy hogy hol élt Szabó Magda a férjével, Szobotka Tiborral.
Irodalomtörténeti séta mindazoknak, akik már jártak velünk a Palotanegyedben és várják a II. részt, és azoknak is, akik először tartanak velünk!
„A régi Krisztinaváros arculatához két dolog tartozott intenzíven: a templom és a Philadelphia. Ha valaki a Krisztinába ment, hát az egész biztosan vagy templomba, vagy kávéházba készült.” (1936)

Részvételi díj:  4100 Ft/fő, kedvezményes ár: 3400 Ft/fő

A séta hossza: 3 óra
Útvonal: Bécsi kapu tér - Tóth Árpád sétány - Attila út - Logodi utca - Attila út - Krisztina tér

Időpontok: 2020-08-08 10:00, 2020-09-19 10:00, 2020-10-10 10:00, 2020-11-21 10:00


Az élet hullámvasútján – szegények, rászorulók és “jóltevők” a századelő Budapestjén

A 19. század hihetetlenül fejlődő Budapestjén az arisztokraták, a tisztes polgárok, a vagyonos kereskedők, az iparmágnások és a pénz világában tevékenykedők árnyékában ezrek és ezrek vergődtek napról napra, kiszolgáltatva és remény nélkül várva, hogy hátha jobbra fordul az életük…

Jó szerencséjükben bízva tömegek az ország minden tájáról a székesfővárosba, munkát és megbecsülést áhítva, a nagy Budapest lehetőségeiben bízva. De vajon mit történt, ha nem várt nehézséggel kellett szembenézniük?

Hova fordulhattak, ha például lebetegedtek, elveszítették családjukat vagy munkájukat?

Sétánk során olyan épületeket keresünk fel, melyek egykor jótékony intézményeknek adtak otthont. Megismerkedünk a korabeli emberbarátok történeteivel, akik vagyonukkal, kapcsolataikkal igyekeztek segíteni a bajba jutottakon, sőt egy „árvaatyával” is találkozunk. Kiderül, milyennek látta száz évvel ezelőtt egy vidékről érkező cselédlány a várost, és hogy mit tehetett, akit „kizsuppolt” innen a rendőrség. Bebarangoljuk a pesti Csikágó utcáit, miközben arra is fény derül, milyen szerepe volt a gangnak egy bérház életében.

Részvételi díj:  4100 Ft/fő, kedvezményes ár: 3400 Ft/fő
A séta hossza: 2.5 óra
Útvonal: Rózsák tere – Rottenbiller utca – Nefelejcs utca – Fiumei út

Indulási időpontok: szervezés alatt


A Víziváros titkai – meghitt séta évszázadokon át
A Víziváros hangulata sokakat megihletett már. Dalok, versek, festmények születtek a városrészről, sőt, a legfrissebb hírek szerint egy játékfilmet is forgattak itt.

Mi is szeretjük az itteni kanyargós utcákat, a Duna közelségét, a régi, hangulatos házakat, a Várhegy lankáját. Kedvet kaptunk tehát, hogy összeállítsunk egy sétát, melyben olyan izgalmas helyszíneket látogatunk meg, mint a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet késő-szecessziós épülete a Fő utcában vagy a Margit körút híres-neves üvegliftes modernista épülete, a Dugattyús-ház. Miközben rácsodálkozunk az apró szépségekre, a megbújó értékekre, szinte minden lépésnél újabb és újabb történetet elevenítünk fel a városrész múltjából. Elmondjuk, hogy találtak-e valaha bombát a Bomba téren, hogy hogyan emelték meg a Fő utca egyik templomát, vagy, hogy hol történt a 20. század elejének egyik legismertebb bűnügye, a Kodelka-gyilkosság. Szó esik majd a whiskys rablóról, a Király fürdő török kori kupolájáról, a Ganz gyár fénykoráról és arról, hogy miről árulkodnak a környék utcanevei…
Tartsanak velünk, hiszen mesélnivalónk van bőven!

Részvételi díj:  2700, kedvezményes ár 2400
A séta hossza: 1.5 óra
Útvonal: Batthyány tér - Fő utca - Ganz utca - Margit krt.

Indulási időpontok: szervezés alatt


Legenda és valóság – séta az oszmán kori budai várnegyedben

Tartson velünk a legendák és hiedelmek övezte oszmán korba, hogy kiderüljön, mi a különbség az oszmán és török között, hogy megismerje az egykori „aranyalma” városát, a sokszínű Budát, ahol dzsámik működtek, közfürdő szolgálta az itt élőket.

Kétórás sétánkon megállunk az utolsó budai beglerbég, Abdurrahmán Arnautlu Abdi pasa sírjánál, hogy meséljünk Buda oszmán bevételéről, aztán a hódoltság ideje alatt dzsámiként is működő Mária Magdolna toronynál röviden elgondolkodunk az iszlám alapvető gondolatairól, de  persze a kávé- és teafogyasztáshoz tartozó szokásokról és legendákról is szólunk. Megnézzük, hogy hogy éltek és milyen módon laktak Buda oszmán lakosai, s hogy hogyan épült fel egy valódi lakóház, vagyis, hogy mi az a szelámlik és mi a hárem. Végül bepillantunk a Magyar Nemzeti Levéltár egyedülálló oszmán irataiban és rajzaiba. Itt szó esik arról, hogy mi a berát, hogyan épül fel a tugra, és hogy milyen volt a varázslatos vonalvezetésű oszmánli írás.

A séta a Magyar Nemzeti Levéltárral együttműködésben valósul meg.
Részvételi díj: 4100 Ft/fő, kedvezményes ár 3400 Ft/fő
A séta hossza: 2 óra
Útvonal: Bécsi kapu tér - Tóth Árpád sétány - Úri utca - Országház utca - Bécsi kapu tér

Indulási időpontok: 2020-08-08 10:00


A rejtélyes art deco…

Nem volt “izmus”, sem pedig mozgalom, ráadásul se vezetője, sokáig pedig még neve sem akadt annak a mára jól ismert stílusirányzatnak, melyet a legendás “Poirot” tévésorozatból vagy a Nagy Gatsby mozifilmből valószínűleg még azok is ismernek, akiknek egyébként semmit sem jelent a művészettörténet. Éppen ezért különösen izgalmas, hogy sokáig igazából “kallódott” az art deco a művészettörténeti kánonban, pedig erőteljes, geometrikus vonalvezetésével, jellemző fekete, arany és vörös színeivel, csillogó felületeivel, a fém használatával a mai szemmel nézve rendkívül elegáns, fényűző, ugyanakkor modern stílus volt, mely határozottan nyomot hagyott a tárgykultúrán, az öltözködésen, de és az építészeti formanyelven is a két világháború között.

Hogy mennyire meghatározó volt ez a jóindulattal is csak két évtizedet átfogó sítlus, azt  jól mutatja, hogy ha a harmincas évek világára gondolunk, rögtön eszünkbe jutnak a flitteres, rövid ruhácskába bújt táncoslányok, az áramvonalas sportkocsik, az elmaradhatatlan cigarettafüst, a rádiózás, a mozi… Hogy hogyan született meg ez a rendkívüli időszak, ma mit látunk belőle Budapest utcáin sétálva, hogyan gyűrűzött be Magyarországra, és mit és hogyan hangolt át nálunk az eredetileg ZigZag stílusként is becézett irányzat, kiderül a sétán!

Rengeteg mesélnivalónk lesz tehát, időutazásra fel!

Részvételi díj:  4100 Ft/fő, kedvezményes ár 3400 Ft/fő
A séta hossza: 2,5 óra
Útvonal: Szabadság tér - Október 6. utca - Hercegprímás utca - Deák Ferenc tér - Madách tér - Wesselényi utca - Kazinczy utca - Paulay Ede utca

Indulási időpontok: 2020-08-15 10:30


Budapesti szeszhatározó – szívderítő italtörténeti séta a belvárosban

Az első pohár, amit megiszunk, az egészségé. A második a jókedvé, a harmadik a bánaté, a negyedik a gyalázaté – tartja a mondás. Belvárosi sétánkon csak a második körig emeljük képzeletbeli és valóságos poharainkat, amelyben a bortól a sörön át a pálinkáig, a likőrökig és a pezsgőig megannyi ital, íz, történet keveredik majd, de csak éppen annyira, hogy mosolyogva mehessünk haza.

Kiderül, hogy hol és milyen bort csináltak Pest-Budán, hogyan gazdagodott meg a híres serfőző, Proberger Jakab, kik honosították meg a palackos sört Budapesten, milyen alkoholtól gyógyultak a gyomorbajosok, és hogy hol működött a legnagyobb sörház a huszadik század első felében. Szó lesz a Törleyekről, a Gschwindt-féle szeszgyárról, a Gottschlig cég különleges rumjairól, és persze a vízivás káros hatásairól…

Kóstolókkal gazdagított sétánkon betérünk a Pannonhalmi Apátság boltjába a szerzetesek boraiból meginni néhány decit, és megízleljük a Vis vitalist is, majd sétánk végén a Beeróságon magyar kézműves sörök kerülnek asztalunkra, hogy megállapíthassuk: borban az igazság, de sörben az élet!

A sétán kizárólag 18 éven felüliek vehetnek részt!

Részvételi díj:  Részvételi díj: 5100 Ft/fő, kedvezményes ár: 4400 Ft/fő, mely tartalmazza a programban elfogyasztott kóstolókat
A séta hossza: 2,5 óra
Útvonal: Március 15. tér - Ferenciek tere - Károlyi utca - Henszlmann Imre utca - Múzeum krt. - Bródy Sándor utca - Puskin utca - Rákóczi út - Dohány utca

Indulási időpontok: 2020-08-15 15:00


Harmónia a városban – séta a pesti belváros kétszáz éves épületei között, sok zenével

Hol hangzott fel először Beethoven “István király” nyitánya? Melyik volt a legdivatosabb bálterem a reformkori Pesten, és milyen zene csendült fel a nagyszabású mulatságokon a 19. század elején?

Zene és építészet legújabb sétánk témája, melyre szeretettel várjuk az érdeklődőket!

Miközben a ma megszokott utcáin sétálunk, egy új világ tárul elénk: a klasszicista Pest, mely nagyratörő, ám visszafogott, szabályok mentén alakuló, mégis izgalmakkal teli város volt a 18-19. század fordulóján. A városképet meghatározó házakat elnézve zenei harmóniák jutnak az eszünkbe: fenséges, ugyanakkor emberléptékű homlokzatok, átgondolt, de mégis tetszetős részletek, funkcionalista, de kedves terek jellemzik ezt az időszakot az építészetben.  S hogy a zenei élményt tovább fokozzuk, az anekdoták mellett minikoncertekkel is gazdagítjuk a programot: a Károlyi-palota egyik szalonjában élő előadásban hallgathatnak bele, milyen zenét írt az úri közönség számára József nádor főzeneigazgatója, majd zárásként a gyönyörűen restaurált — és a nagyközönség előtt csak kivételes alkalmakkor megnyíló — Kálvin téri református templomban a XIX. század elejének hazai orgonamuzsikájából kaphatnak ízelítőt.
Tartsanak velünk!
A séta házigazdája Szefcsik Zsolt, hegedűművész.

Részvételi díj:  5100 Ft/fő, kedvezményes ár 4400 Ft/fő
A séta hossza: 2,5 óra
Útvonal: Vigadó tér - Szervita tér - Városház utca - Ferenciek tere - Károlyi utca - Múzeum krt. - Kálvin tér

Indulási időpontok: szervezés alatt


Hogy lett fess a pesti nő – a fűzőtől a miniszoknyáig

Hol vásárolta Sissy a cipőjét? Ki adott divattanácsot a férfiaknak? Mitől volt illatos a pesti ucta? Kinél vett kalapot Andrássy Gyula? Ki volt az első nő, aki levette a fűzőt, és ki konfekcionált? Hogy változott meg a nők szerepe és érvényesültek a divaton keresztül a századfordulón?

Volt idő, mikor az országos lapok ugyanakkora érdeklődéssel kísérték a divatbemutatókat, mint a fontosabb színházi premiereket. A kávézók teraszán a pesti dámák nem pusztán azt vitatták meg, hogy Gál Franciska gügyög-e még A méltóságos asszony trafikjának címszerepében,  hanem a divatbemutatókon látottakról beszélgettek, színről, szabásáról, a modellek mozgásáról vagy a kifutó megvilágításáról.
Jól ismert utcák kincseket rejtő kapualjai, rejtélyes kis üzletek titkai várnak ránk a turnűröktől a miniszoknyákon át, a századfordulós szabóságoktól és parfümériáktól a maszek butikokig, hogy megérintsük, megtapogassuk, megillatoljuk egy olyan utca múltját, ahol egykor sikk volt a vásárlás, és amely ma is követi a trendeket, ahol az apró kincses dobozok hosszú évtizedek óta őrzik színes titkaikat egy régi világról, amikor az utcában még dámák vonultak társalogva a Gerbaud felé vezető útjukon a kirakatok előtt.

“Olvasta kérem a múlt heti kritikát a művésznő ruhájáról? Az egész Váci utca, tout Budapest erről beszél. Hát mondhatom, a párizsi Worth maskarái madárijesztőknek valók ehhez képest. És micsoda színek, micsoda illatok…Vajon melyik szabónál csináltatta?”

Útvonal: Veres Pálné uca - Ferenciek Tere - Kossuth Lajos utca - Petőfi Sándor utca - Régiposta utca - Petőfi tér - Váci utca - Vigadó tér

Részvételi díj: 4100 Ft/fő, kedvezményes ár 3400 Ft/fő
A séta hossza: 2,5 óra

Indulási időpontok: 2020-08-15 10:00


Szecesszió a bérházak között – stílusosan a Ferencvárosban

A századforduló táján felszabadítóan és üdítően hatott a korszak alkotóira az új, nyugatról érkező stílusirányzat: a szecesszió. Friss fuvallatként érkezett, s lerombolta az addig kényszerű megkötéseket, ennek hatására pedig szinte egyik napról a másikra varázslatos dolgok születtek építészetben, divatban, művészetben. Nem csoda hát, ha Lyka Károly úgy fogalmazott, a szecesszió “nem stílus, hanem szabadság.” És ez a mindent átitató szabadság ma is itt van velünk. Beépült a városszövetbe, oda is, ahol a legkevésbé számítunk rá.

Sétánkon az egykor még külvárosiasnak számító Ferencváros szecessziós örökségét fedezzük fel: látszólag érdektelen bérházak részletgazdag lépcsőházaiban, egykori közintézmények játékos homlokzatain, vagy a nagy mester, Lechner házának rendhagyó ablakkiosztásában figyelhetjük meg a máig töretlenül népszerű stílus jegyeit.

Részvételi díj:  2700 Ft/fő, kedvezményes ár 2400 Ft/fő
A séta hossza: 2 óra
Útvonal: Bakáts tér - Boráros tér - Mester utca - Berzencey utca

Indulási időpontok: szervezés alatt


Városi kódfejtés – palotasztorik az Andrássy útról

Mindig is szerettél volna nyomozósat játszani a városban? Felvillanyoz, ha az apró részletekből hirtelen összeáll a megfejtés? Akkor gyere velünk a város egyik legelegánsabb útján futó kétórás nyomolvasó sétánkra, ahol kiderül, hogy a némaságra ítélt kőszobrok, a gazdag díszítőfestések mind-mind az egykori úri világról mesélnek nekünk!
Legyél Te is igazi városi detektív!
Amiről szó lesz: kávézó, mulató, tűzvész, monogram, freskó, kőoroszlán, családi tragédia, fényűzés, világváros, palota
Ahová belesünk:
Hotel Moments
Stern Palota
Lotz-terem
Egykori Japán kávéház

Részvételi díj:  4100 Ft/fő, kedvezményes ár 3400 Ft/fő
A séta hossza: 2 óra
Útvonal: Jókai tér (Írok boltja előtt) – Andrássy út – Nagymező utca – Ó utca – Andrássy út – Deák tér

Túraidőpontok: 2020-08-09 10:00


Izgalom és idill a Tabánban – felfedező séta a dombok között

Neked mi jut eszedbe a Tabánról? Álmos kis park valahol Budán? Pedig sokkal többet tud mint a Naphegy szép és nyugodt lába! Ezen a sétán felfedezővé válunk, csak panamakalap helyett inkább zseblámpáért nyúlunk és a föld alá ereszkedünk egy óriási márványhordóhoz. Előtte még egy retró ivócsarnokba is betérünk, meleg gyógyvízzel öblítünk, mert bátrak vagyunk, de nem feledjük, hogy a harmincas évekig még úgy állt, örök bulinegyedre lehet számítani a környéken, vérmes kocsmakultúrával. Aztán jobbról balra és balról jobbra is megnézzük, hány lépés Budapest legszűkebb háza (haladóknak tyúklépésben, majd rákjárásban). A séta végén már neked se lesz kérdés, hogyan lehet izgalmas a békés Tabán.

Amiről szó lesz: felfedezés, Tabán, Mayerffy, márványhordó, Rudas, árvíz, földalattiBudapest, bor

Ahol felfedezünk:

  • Gellért-hegyi vízesés
  • Rudas ivócsarnok
  • Mayerffy-hordó

Részvételi díj:  2700 Ft/fő, kedvezményes ár 2400 Ft/fő
A séta hossza: 1,5 óra
Útvonal: Rudas Ivócsarnok - Döbrentei tér - Szarvas tér - Váralja utca - Attila utca

Túraidőpontok: 2020-07-31 17:30, 2020-08-21 17:30


Mindörökké Normafa! – piknik, rétes, romantika és ami mögötte van

Meglátni és megszeretni: Jánost, Erzsébetet, az ősfákat, Rozáliát, Józsefet, a téli sportokat. Akár ez az első randevúd az Anna-réttel, akár az Anna-réten volt az első randevúd: ezen a sétán örökre beleszeretsz a Budai-hegységbe.
Itt a fa kérgén szerelmesek kezdőbetűi mellett rejtélyes turistajelek vannak, és bár a fűszálak és a rétesmorzsák diszkrétek maradnak, mi elmeséljük a történeteket! A szerelem erőt ad, boldogít és nem válogatós: nem veszi tekintetbe a különbségeket – ahogy a természet sem. De vajon hogy kezdődött a szerelembeesés a természetjárással és milyen szerelmi történetek és legendák övezik a Normafát, ahol vaddisznók, stukkolók, túrázók és rétesezők váltják egymást az évszázadok folyamán? Miről suttognak az ősfák lombjai, hogyan vette be ide magát a fűzőben síző budai polgárság? A sétán mindenre választ adunk!
Amiről szó lesz: parkerdő, úri sportok, automobilizmus, kéktúra, macskásodás, erdő a város tetején, kirándulás fűzőben, faóriások, a gyógyító erdő és természetvallások
Amiben más lesz mint minden más: öltözetnek erdeit, parfümnek kullancsriasztót, kiegészítőnek kutyát ajánlunk pórázzal
Sétáinkon szakértők is csatlakoznak hozzánk:
Bombay Bálint, a Pangea Kulturális és Környezetvédelmi Egyesület szakértője, aki maga is aktív madarász, csúszó-mászó kutató és mindent tud az óriásfákról.
Kabai Róbert, tájépítész, aki mesél a védett természeti területről, az erdők-rétek lakóiról és növényritkaságairól, faóriásokról, a területen folyó fejlesztésekről.

Ahol felfedezünk:

  • Gellért-hegyi vízesés
  • Rudas ivócsarnok
  • Mayerffy-hordó

Részvételi díj:  4100 Ft/fő, kedvezményes ár 3400 Ft/fő
A séta hossza: 2,5 -3 óra
Útvonal: Normafa séta

Túraidőpontok: 2020-08-08 10:00


Nincs itt semmi látnivaló! – Lakótelepséta az Örs vezér tér körül Zubreczki Dáviddal

Nincs itt semmi látnivaló! Kivéve, ha hagyod, hogy megmutassuk, mennyi izgalmas kincset rejt egy látszólag kusza és unalmas környék! A meglepően beleszeretős sétára minden városi téma ismerője, az Urbanista blog alapítója, Zubreczki Dávid visz el minket, aki izgalmasan és érthetően mesél majd arról, hogy hogyan próbálta utánozni a főúri kastélyokat a szocreál építészet, milyen lakótelepet építettek Horthy idejében a vitézi rend tagjainak, vagy hogy hogyan szelídült kertvárosi utcácskává egy 35 méter széles sugárút. Az ország legnagyobb tere – az Őrs – ugyanis tökéletes állatorvosi ló. Miközben körbejárjuk, lépésről lépésre derül ki, mitől is lesz működőképes vagy rossz egy városi tér.
Dávid kedvencei: elfelejtett HÉV-megálló, funkció nélküli terek, modern és szocreál, dán panel, “mi lett volna, ha…” kérdések, várostervezés, városhasználat, észrevétlen részletek

Ár: 4100 Ft/fő, kedvezményes ár: 3400 Ft/fő
A séta hossza: 2.5 óra

Útvonal: Örs vezér tere - Bolgárkertész utca - Bolgárkerék utca - Kerepesi út - Bolgárkertész utca - Szervián utca - Felsőbüki Nagy Pál utca - Bátorkeszi utca - Bánki Donát utca - Örs vezér tere - Füredi utca - Álmos vezér tere - Rákosfalva park - Ond vezér útja - Kántorné sétány - Örs vezér tere

Túraidőpontok: 2020-08-11 17:30


Az árak /fő értendőek. A kedvezményre nyugdíjasok, pedagógusok és tanulók – az érvényes igazolvány felmutatásával – jogosultak. A jegyeket a helyszínen, készpénzben lehet fizetni.

Foglalását kérjük küldje a tours.mailbox@budapest.com e-mail címre. Foglalásának visszaigazolását legkésőbb 1 napon-, de jellemzően 3 órán belül megküldjük Önnek!