Golf

Golf

A golf a földkerekség egyik legnépszerűbb sportja, körülbelül hatvan millióra tehető világszerte a játékosok száma. Az angolszász területekről indult sportág több száz éves hagyományokkal rendelkezik, s mára meghódította a bolygót. A golf az első számú szabadidősportnak számít, a profi viadalokon pedig hatalmas pénzdíjakért játszanak, a bajnokok a legjobban fizetett sportolók köré tartoznak.

A golfot Magyarországon gróf Andrássy Géza hozta be a köztudatba, aki a fővárosi lóversenypályán tartott bemutatót 1902-ben. Az első pálya 1908-ban - az akkor még hazánkhoz tartozó - Tátralomnicon épült, a sokszoros golfbajnok Lauber Dezső tervei alapján. Két évvel később megalakult a budapesti golf klub, mely később Magyar Golf Club néven vonult be a köztudatba, játékosaink pedig a kontinens élvonalába tartoztak. Az 1945 utáni, kommunista vezetés alatt a golf nem kívánatos játékká vált, egészen a '70-es évek közepéig kellett várni, míg a hatalom megtűrte a nagy hagyományokkal rendelkező játék képviselőit. A rendszerváltás után, 1989-ben azonnal megalakult a Magyar Golf Szövetség, s azóta jó néhány gyakorló- és versenypálya épült az országban, s egyre-másra jegyzik be a klubokat is.

Magyarországon hosszú ideig úgy vélték, a golf a gazdagok sportja, a felszerelés, a pályabérlés komoly összegeket emészt fel, ezért nem mindenki engedheti meg magának a szórakozásnak ezt a fajtáját. Azóta azonban az egymás után épülő pályáknak köszönhetően sok ember számára elérhető, megfizethető közelségbe került a sportág. A felszerelés egyszeri befektetést igényel, s a pályabérlés költségei sem rugaszkodtak el a valóságtól. De nézzük, mire van szükség, hogy valaki belekóstolhasson a golf rejtelmeibe.

A szükséges ütők, s a szállításukhoz használt táska ára 100 ezer forintnál kezdődik, ám akkor sincs probléma, ha az érdeklődő nem akar elsőre ekkora összeget beruházni, hiszen minden valamire való pályán lehet ütőket kölcsönözni. A játékhoz szükséges, jó minőségű labda 400 forinttól indul. A játékkal komolyabban foglalkozni kívánók számára ajánlott beruházni egy golfcipőre is, a 15-20 ezer forintba kerülő speciális lábbelivel ugyanis jóval könnyebb és kényelmesebb a játék.

A golf lényege, hogy egy - legalább 42,67 mm átmérőjű, és legfeljebb 45,93 gramm súlyú - labdát a lehető legkevesebb ütéssel az elütő helyként megjelölt sík területről - a golf szabályai szerint - egy 10,8 cm átmérőjű, legalább száz méteres körzetben elhelyezett lyukba el kell juttatni. A pálya 18 szakaszból, míg a gyakorlópályák 6, illetve 9 részből állnak, hosszuk akár a 7000 métert is meghaladhatja. Minden szakaszhoz egy számot párosítanak, mely azt jelenti, hogy egy jó golfozó hány ütéssel juttatná a lyukba a labdát. A szabályok szerint egy játékos az ötféle osztályba sorolt ütők közül maximum 14-et vihet magával a pályára.

A golfversengésnek két formája létezik, a match play és a stroke play. A stroke play-nél nincs külön ellenfél, a pálya végigjátszása a cél, minél kevesebb ütéssel. Match play esetén konkrét ellenféllel zajlik a küzdelem, minél több lyukat kell megnyerni a lehető legkevesebb ütésszámmal. A két játékformához kétféle eredményszámítási módszert használnak, melyek segítségével kiszámítható a bruttó (ténylegesen elért pontszám) és a nettó (elért pontszám a résztvevő játékerősségét beleszámítva) eredmény.

Az ütésfajták végrehajtása nem kíván túl bonyolult mozgás koordinációt, vagy különleges erőt, ám a játék élvezetéhez szükség van bizonyos előképzettségre, nem árt néhány leckét venni oktatótól. Megfelelő tartással és technikával, idővel megtanulható a helyes ütés, s ha ezt elértük, már viszonylag kisebb tudással is élvezhető a játék, mely nem csak sport, de remek társasági program is.

Budapesten és környékén számos kiváló minőségű, magas szintű kiszolgáló létesítményekkel felszerelt golfpálya található, melyek remek kikapcsolódást biztosítanak a sportág szerelmeseinek, profiknak és amatőröknek egyaránt.