Futás

Futás

Magyarországon a futás a legnépszerűbb szabadidősportok közé tartozik, hiszen nem kell más, csak egy jó cipő, s már indulhat is az egészségéért tenni akaró bátor vállalkozó. A sport amellett, hogy megelőzi a keringési, szív- és érrendszeri betegségeket, hobbinak sem utolsó, a mozgás közben termelődő adrenalin jótékony hatással van a napi közérzetre.
A sportág híveinek egyre növekvő tábora a napi rendszerességgel elvégzett tréningek mellett szívesen teszi próbára kitartását különböző utcai futóversenyeken: a maratoni, félmaratoni, valamint kisebb távú megmérettetések több ezres tömegeket mozgatnak meg. Ilyenkor együtt áll rajthoz a pénzdíjért harcba szálló profi versenyző a babakocsit futva toló családapával.

A legnagyobb múltra visszatekintő futóverseny az 1984-ben életre hívott Budapest Maraton - a kezdetben ezerfős mezőny idővel 15 ezresre duzzadt, s Budapest lakosságának egyik kedvelt sporteseményévé vált.

Ma is egyre több, az egészséges életmódot népszerűsítő utcai futóversenyt rendeznek Magyarországon, s Budapesten, melyek mögé a multicégek előszeretettel állnak névadószponzorként.

Országos futóversenyek ideje és helye:

http://www.futas.net/naptar/month.php

Aki azonban a hétköznapokon is szeretne hódolni szenvedélyének, az Budapest több pontján is találhat futásra alkalmas helyszíneket. Többek között a Margitszigeten található, kialakított futókör ajánlott, de aki nem ijed meg a hegyi tereptől sem, az a kihívást jelentő Budapest környéki lankákon is kísértheti az izomlázat. A kimért futópályákat kedvelő sportolni vágyók számára a főváros atlétikai centrumai is teret és lehetőséget biztosítanak a mozgásra. (Itt azonban előzetes egyeztetés szükséges)