Rex Kutyaotthon Állatsziget

Program helyszíne: 1048 Budapest, Óceánárok u. 33.

Milyen jó lenne, ha a kedves olvasó azonnal tudná, mire gondolunk, ha ezt a szót hallja: Állatsziget.
Reméljük a Rex Kutyaotthon Alapítvány által életre hívott létesítmény átadásával 2004.06.26.-ától értelmet kapott a kifejezés, és egyre többen fogják megismerni azt a civil irányítású intézményt, melyet teljes nevén Budapesti Állat- és Természetvédelmi Élményparknak kereszteltünk el.


AZ ÁLLATSZIGET EGYSÉGEI

Az első önálló egységként megnyílt Társállat-örökbefogadási központ az állatotthonból és a hozzá kapcsolódó szociális épületből (gondozói egység, takarmányraktár, állatorvosi kezelő és műtő) áll. Célja, hogy kultúrált átmeneti szállást biztosítson bajbajutott állatoknak, valamint felelős gazdához juttassa őket. Az állatotthon lakói - kb. 110 kutya - az angolszász országokban bevált, kör alakú, 250 négyzetméteres, jurtaszerű épületek fűthető kenneljeiben vannak elhelyezve.

Az Oktatóközpont a szociális épületben kialakított 40 fős interaktív előadóteremből, valamint a szabadtéri színből áll, ahol akár 200 látogatót is tudunk fogadni. Oktatóközpontunkban évente több ezer diák fordul meg, e mellett ismeretterjesztő és szabadidős programjaink (klubfoglalkozások, nyári táborok, születésnapok, stb.) ugyancsak népszerűek.

A Parasztudvar egy olyan őshonos magyar háziállatokat, mezőgazdasági eszközöket és sajátos hazai kultúrnövényeket bemutató háztáji gazdaság, ahol a látogatók oktatótáblák és szakvezetőink segítségével ismerkedhetnek meg a tanyasi élet elfeledett világával. A háztáji állatok testközelből történő bemutatása különösen fontos napjaink elgépiesedett világában, a lakótelepek szomszédságában, ahol gyakran generációk nőnek fel anélkül, hogy lehetőségük nyílna élő háziállatokkal találkozni.


A Vizes élőhelynek ad otthont az Állatsziget közepén elterülő tó, melynek egy egy erősen szennyezett és eutrofizálódott ingovány rehabilitációja révén adtunk új életet. A tó jelenleg 2 vadkacsa családnak, és rengeteg egyéb állatnak (emlősök, madarak, hüllők, halak, stb.) valamint csodálatos ritka vízinövényeknek ad otthont. Hosszú távú terveinkben szerepel egy -a nádasba vezető- tanösvény kialakítása, a vizes élőhelyek jobb bemutatása céljából.

Részletek>>