Budapesti éjszakai kalauz

Budapesti éjszakai kalauz

Számos izgalmas és érdekes programot talál, aki Budapesten szórakozni indul. A klubok, bárok és diszkók reggelig nyitva vannak, de akad, amely csak késő délelőtt zárja kapuit. Más európai nagyvárosokkal ellentétben Budapesten nincs kifejezetten szórakozó negyed; a legjobb helyek mind-mind más kerületben találhatók.

Jó bulit mindennap - hétköznap is - lehet találni Pest belvárosában, főleg a jazzt és bluest kedvelők nagy örömére. A legtöbb belvárosi szórakozóhelyen ingyenes a belépés, a nagyobb klubokban, főleg hétvégén viszont fizetni kell - az éppen szereplő DJ vagy együttes nívójától függő összeget.

Sokféle szórakozási lehetőség közül választhatunk: modern diszkók, sörözők, szabadtéri pálmafás klubok, későig nyitva tartó kávézók, romantikus koktélsarkok és sztriptízbárok várják a látogatókat. A legnépszerűbb klubok gyakran hívnak meg híres nemzetközi DJ-ket, ilyenkor számítsunk egy kis sorban állásra bejutás előtt. Nagyobb csoportoknak érdemes előre vendéglistát készíteni és telefonon helyet foglalni.

Budapest egyik jellegzetes színfoltja az ún. „romkocsma" - kultúra. A romkocsmák elhagyatott pesti bérházak udvarain, gangjain berendezett szórakozóhelyek, antik lakberendezési tárgyakkal és olcsó sörrel. Mára az underground kultúra fellegváraivá váltak, főleg a régi pesti zsidónegyedben.

Gyakorta kell költözniük, hiszen a régi bérházakat előbb-utóbb mindig lebontják, így egy átlagos romkocsma élettartama 3 év. Általában egyetemistákkal, művészekkel találkozhatunk a romkocsmákban, amint laptopjuk fölé görnyedve söröznek vagy szendvicset majszolnak, vagy esetleg az éppen fellépő jazz-bandát hallgatják.

Dél-Budán, az egyetemi negyedben és a Margitszigeten tavasztól őszig a szabadtéri szórakozóhelyek viszik a pálmát - némely esetben szó szerint, minthogy több ilyen helyen medencés - pálmafás VIP részleget is találunk, a forró nyári éjszakákra.

A legtöbb élőzenés jazz- és blues klub a pesti belvárosban, az V. és VII. kerületben van, míg a diszkók, klubok szinte minden városrészben ott vannak, de főleg Buda északi részén.

A legtöbb melegbarát szórakozóhely Pesten, az V-VI-VII. kerületben nyílt. A legtöbbjük csak ismerkedésre szolgál, de vannak diszkók is kifejezetten melegek számára. Egyes meleg szórakozóhelyeken pedig állandó nyílt napokon várják a nem meleg párokat is. A budapesti leszbikus közösség minden hónap utolsó szombatján nagyszabású bulit tart, változó helyszínen, Ösztrosokk néven.