Soproni Petőfi Színház

Soproni Petőfi Színház

9400 Sopron, Liszt F. u. 1.
info@prokultura.hu

Közel hatszáz évvel ezelőttről, 1412-ből vannak adatok a soproni színjátszás kezdeteiről. 1769-ben már színházépület, az ország második kőszínháza állt a városban. Jeles bécsi színigazgatók váltották egymást, akik a császárváros kiváló színészeit hozták magukkal.

1792-ben került először magyar nyelvű darab került színre, Lakos János Hunyadi László című drámája.

Az 1830-as években a város vezetői új színházépület létrehozására pályázatot írtak ki. Franz Lössl bécsi építész kapott megbízást. Lössl gyönyörű klasszicista épületet tervezett, mely a céljához illő méltósággal uralta a neki kiválasztott teret. Az 1841-42-ben felépített színházban megkezdődött az állandó társulatok korszaka. 1903-ban megjelent a Magyar Színház című soproni színházi újság. 1905-től már magyar színházi társulaté volt a soproni főszezon: az első teljes magyar nyelvű, hat hónapos évad, amelynek során 169 előadást mutattak be.

A városi közgyűlés 1909-ben megszavazta a színház felújítását és úgy döntött, hogy a tervezéssel Medgyaszay Istvánt bízza meg. Elkészült egy harsányan új stílusú, szerkezeti, épületgépészeti, világítási, akusztikai szempontból szokatlan modernségű, a magyar népművészet jegyeit magán hordozó, mégis meghökkentő ornamentikájú, szecessziós épület.

A soproni közönségnek Vízváry Mariska, Jászai Mari, Márkus Emília, később Rajz János, Bulla Elma, Jávor Pál játszott.

1950-ben a színházat államosították. Örök időkre megszűnni látszott az, amiért több mint ötszáz éven át annyi mindent tettek az itt élő polgárok. Nagyobb változást csak a színház 1969-75-ös felújítása látszott hozni, noha a rosszul sikerült átépítés eredményeként az épület kívül és belül elszürkült, eljellegtelenedett.

A rendszerváltást követően, 1991 decemberében ismét önálló lett a Soproni Petőfi Színház. 1992 nyarán megkezdődött a felújítás Kőnig Ferenc és Wagner Péter terveivel. Jelentős színpadtechnikai és épületgépészeti korszerűsítés mellett, a régi dokumentumok alapján visszaállították a Medgyaszay-féle színházkülsőt és belsőt, újból a szecessziós formavilág nyert teret az épületben.

Az újjászervezett színházépületben 1992. december 3-án indult újra a színjátszás, mely azóta is töretlen népszerűségnek örvend.