Kmetty János - Kerényi Jenő Kiállítás

Kmetty János - Kerényi Jenő Kiállítás

2000 Szentendre, Fő tér 21.
titkarsag@pmmi.hu

A két állandó kiállításnak a Fő tér déli oldalán álló, 18. századi eredetű, volt dalmát kereskedőház ad otthont. Eredetileg az épület az utca felé árusítóhelyként szolgált, míg a lakóterületet a hátsó fronton, az udvari részen alakították ki. Az épületet az 1850-es években átépítették, és csak a múzeumi átalakításakor sikerült az eredeti térelosztást rekonstruálni. A kiállítás most látható formáját többszöri átrendezés után nyerte el. A bemutatott anyag alapját a művész hagyatéka mellett a korábbi vásárlások során gyűjtött festmények mellett közgyűjteményből kölcsönzött műtárgyak alkotják. Az életművet kronologikusan, a különböző korszakokat átfogó egységekben mutatjuk be.

Kmetty János (Miskolc,1889-1975) életművét bemutató állandó kiállításunk 1981-ben nyílt meg Szentendre időrendben hatodik képzőművészeti múzeumaként.
Kmetty halála után a művész özvegye egy önálló Kmetty Múzeum alapításának kérésével adta át férje 275 tételes hagyatékát, amely néhány kimagasló értékű korai festmény mellett elsősorban grafikai és műtermi vázlatokból, valamint a hatvanas-hetvenes években készült olajképekből, üvegablak-tervekből és üvegablakokból állt. A Kmetty gyűjtemény jelentékenyebb részét azok a festmények alkotják, amelyek az ötvenes évektől kezdve a festőművész műterméből, kisebb arányban aukción történő vásárlással kerültek a Pest Megyei Múzeumok Igazgatóságának tulajdonába

Kerényi Jenő szobrászművész (1908-1975) életművét reprezentáló, 40 művet számláló válogatásból 1978-ban Szentendre műemléki belvárosának szélén, egy újonnan épült, modern pavilonban és a körülötte lévő parkban nyílt meg emlékmúzeum és szoborpark.
Mivel a elegáns, csupa üveg  épület korunk biztonsági feltételeinek már nem felelt meg, a szobrász  - városhoz személyesen kötődő - özvegyétől vétel útján megszerzett gyűjtemény 2008-ban a Kmetty Múzeum középkori eredetű bolthajtásos pincéjében kapott végleges elhelyezést.