Ámos Imre - Anna Margit Gyűjtemény

Ámos Imre - Anna Margit Gyűjtemény

2000 Szentendre Bogdányi u. 10-12.
webmaster@pmmi.hu

Az Ámos Imre - Anna Margit művészházaspár életművét bemutató múzeum 1984-ben nyitotta meg kapuit Szentendrén.A művek Anna Margittól kerültek a Pest Megyei Múzeumok Igazgatóságának tulajdonába. Az adományozás célja és feltétele a II. Világháborúban munkaszolgálat közben eltűnt Ámos Imre emlékezetének ébrentartása és kettejük életművének bemutatása volt.

A kállítást 2005-ben bezárni kényszerültünk, mert a múzeum épület - végső alakját a 19. században elnyert polgári lakóház - esztétikai és műszaki állapota a megnyitás óta eltelt több mint húsz év alatt jelentős mértékben leromlott, s a mai utcaszint alá süllyedő alsó szint vizesedése már a műtárgyak állapotát veszélyeztette.

A belső festési munkálatokat 2006-ban ugyan elvégezték, de ez továbbra sem biztosította a műtárgyvédelem szempontjából olyan elengedhetetlen feltételeket, mint a korszerű klimatizálás és a világítástechnika.

2007. decemberében ünnepeltük Ámos Imre születésének 100. évfordulóját. A szentendrei Ferenczy Múzeum - mint a hagyaték egy jelentős részének őrzője - a centenáriumi évhez méltó, Ámos életművére koncentráló kiállítást tervezett. A program megvalósulását az Oktatási és Kulturáris Minisztérium helyi önkormányzatok által fenntartott múzeumok szakmai fejlesztésére kiírt  ("Alfa - program") pályázati  keretéből  elnyert 20 000 000 Ft-os támogatás tette lehetővé.

A megnyitás után a mai igényeknek megfelelő, felújított épületet és látogatóbarát, a műtárgyak állapotát megőrző, páramentesített, új világítással és korszerű installációval ellátott múzeumot adtunk át a közönségnek. A Ferenczy Múzeum saját gyűjteményében őrzött Ámos Imre és Anna Margit  művekből olyan kronologikus állandó kiállítást hozzunk létre, amely párhuzamosan és szemléletesen mutatja be a 20. század két jelentős hazai festőegyéniségének életművét.

A Múzeum jövőbeni fennmaradását meghatározza, hogy Anna Margitot az épület kertjében temették el.

A kiállítás védnökei:

Dr. Feldmájer Péter, a MAZSIHISZ elnöke
Dr. Szűcs Lajos, a Pest Megyei Közgyűlés elnöke