Helytörténeti kiállítás – Storno-ház

Helytörténeti kiállítás – Storno-ház

9400, Sopron, Fő tér 8.

A Fő tér egyik ékessége, a zárt erkélyes Storno-ház első emeletén berendezett Helytörténeti kiállítás bemutatja Sopron és az egykori vármegye új és legújabb kori történetét. Az 1867 óta gyűjtött anyag tanulmányozásával Sopron és környéke gazdag történetét ismerhetik meg a látogatók.

A XVII. századot a török elleni honvédő- és a Habsburgok elleni függetlenségi harc jellemezte, mégis e század volt Sopron egyik fénykora. Öt országgyűlést, két királynő- és egy királykoronázást tartottak itt, melyek emlékét az első terem őrzi.

Több iparág önálló céheinek kialakulását, dinamikus fejlődését a szabályzatok és mesterkönyvek bizonyítják, a kiállított használati tárgyak és fegyverek pedig látványosabbá teszik a kiállítást.

A barokk XVIII. századi kiteljesedését a különlegesen szép, szekrény nagyságú betlehem példázza. A XIX. századot bemutató anyagból Kossuth Lajos 1835-ből származó országgyűlési tudósításainak kézzel írott másolatát érdemes kiemelni. Széchenyi István is több szállal kötődött a városhoz. Magyarország második vasútvonala, a Sopron-Bécsújhelyi Vasút, 1847-ben az ő segítségével jött létre.

Liszt Ferenc többször adott hangversenyt Sopronban, e témakör emlékei között megtalálható annak a hangversenynek a plakátja, melynek meghallgatására Petőfi kiszökött a kaszárnyából.

A Csatkai Endre emlékszoba, a helytörténeti munka legnagyobb alakjának, a Kossuth-díjas művészettörténésznek állít emléket.

A ház második emeletén a Storno család restaurálással foglalkozó tagjainak gyűjteménye tekinthető meg. A régiségekkel és a családtagok alkotásaival berendezett enteriőrök képet adnak a XIX. század végének lakáskultúrájáról. A kiállítás darabjait értékes bútorok, fegyverek, porcelán és üvegmunkák képezik, amelyek a második emeleti szobákban tekinthetők meg, ahol 1875-1984-ig a család lakott.