Töreki Művésztelep

Töreki Művésztelep

8600 Siófok, Diófás u. 147.
+36 1 200-5195

A művésztelep koncepciója

A művésztelep célja, hogy minél több hazai és közép-európai művészt megismerjen, velük munkakapcsolatot kezdeményezzen és építsen ki,
másfelől, hogy felmérje saját helyzetét és lehetőségeit, valamint kialakítsa hosszú távú stratégiáját.

A művésztelep a kezdetektől arra törekszik, hogy a róla kialakult kép a minőségi művészet- és értékteremtést sugallja.
Hosszabb távon a művésztelep üzleti célokat is kíván szolgálni. A megtérülés pontos módozatait az első két év gyakorlata fogja tisztázni.

  • A művésztelep törekszik arra, hogy magas színvonalú folyamatosan bővülő kortárs műgyűjteményt hozzon létre.
  • A művésztelep általános művészeti koncepciója: Azokat a kortárs alkotókat kérik fel a részvételre, akiket ismer és elismer a kortárs művészeti kritika, a múzeumi szakma és a műkereskedelem.A művésztelep emellett arra is vállalkozik, hogy felfedezzen művészeket, tehát olyan alkotókat is meghívjon, akik még nem örvendenek szakmai ismertségnek, viszont esetlegesen a művésztelep által biztosított lehetőségek kihasználásával elérhetik ezt a szakmai-piaci elfogadottságot. Ezeknek az alkotóknak a számára a művésztelep bizonyos fokú menedzsmentet biztosít abból a célból, hogy elősegítse a művész szakmai karrierjének kibontakozását.

A művészek stílusát, műveik gyakori és kedvelt témáját, a művészek nemzetiségét vagy a művészek életkorát nem határozza meg a művésztelep, amely nem kötelezi el magát egyetlen iskola, stílus, művészcsoport vagy művészeti ideológia mellett. A meghívás két fő szempontja tehát a szakmai elismertség, vagy a művésztelep által felfedezett művészek esetében a szakmai vélemény.

Adottságainak megfelelően elsősorban festőket és grafikusokat hívnak meg.

  •  A művésztelep festő- és grafikusművészek alkotásaiból kíván gyűjteményt létrehozni. E műveket kétféle módon szerzi be: a művésztelepre való meghívással és vásárlással.

A művésztelep célja szakmailag megnyugtató keresztmetszetet biztosítani a kortárs képzőművészetről. Az itt készült legszínvonalasabbnak itélt művek bekerülnek az évente megjelenő Töreki Évkönyvbe.