Városháza

Városháza

7621 Pécs, Széchenyi tér

A ma is látható neobarokk, eklektikus épület többszöri átalakítás után 1907-ben nyerte el mai formáját. A város egyedi hangulatához a városháza tornyának harangjátéka is hozzájárul, melyet minden egész órakor hallhatunk a Széchenyi téren. Az épület egyik utcafrontra nyíló földszinti helyisége a Pécsi Kulturális Központ Információs Irodájának ad otthont. Itt tájékozódhatunk a város kulturális programjairól, fesztiváljairól, illetve jegyvásárlásra is van lehetőség.

A Széchenyi tér alsó részének meghatározó épülete a Városháza. A saroképület helyén puszta tér volt 1695-ben, amelyet városháza építésének céljára szemeltek ki. A török uralom utáni első városháza 1698-ban, barokk stílusban épült és csupán egy emeletes volt. Ennek erkélyéről hirdették ki a szabad királyi városi rang elnyerését 1780. április 19-én. 1809-ben a napóleoni háborúk idején, mint hadikórházban, a városházán 158 sebesült katonát ápoltak.
Piatsek József, helyi építész, a növekvő város igényihez méltó, kétemeletes, klasszicista stílusú épületet épített 1830-34 között. 1834. április 15-én már megtartották az első közgyűlést az új épületben. Mindkét épület makettje megtalálható a jelenlegi Várostörténeti Múzeum kiállításában. 1871-ben kapott a városháza óratornyot. A 19. század végére bekövetkezett társadalmi és gazdasági gyarapodás indokolttá tette, hogy még nagyobb épület álljon a várost szolgáló hivatalok rendelkezésére. 1895-ben a közgyűlés új épület építése mellett döntött. A megvalósítás lehetőségét a pécsi Nemzeti Színház építője, Lang Adolf nyerte el. A ma is látható neobarokk, eklektikus épület többszöri átalakítás után 1907-ben nyerte el mai formáját. A város egyedi hangulatához a városháza tornyának harangjátéka is hozzájárul, melyet minden egész órakor hallhatunk a Széchenyi téren. A torony csúcsán Pécs város szabad királyi oklevelének címere látható, melyet 1780-ban a szabad királyi jogokkal együtt adományozott a városnak Mária Terézia és fia II. József. A barokk címer jelképesen ábrázolja a város fontosabb szimbólumait, a Mecseket, a Tettye patakot stb.
Az épület egyik utcafrontra nyíló földszinti helyisége a Pécsi Kulturális Központ Információs Irodájának ad otthont. Itt tájékozódhatunk a város kulturális programjairól, fesztiváljairól, illetve jegyvásárlásra is van lehetőség.