Temetőkápolna

Temetőkápolna

7632 Pécs, Siklósi út
06-72-321-976

Az 1932 februárjában a pécsi római katolikus egyházközségek által kiírt temetőkápolna építésére vonatkozó pályázatot ifj. Nendvitch Andor és Weichinger Károly tervezőpáros nyerte el. A tervet és a költségvetést Virág Ferenc megyéspüspök hagyta jóvá.

Az építő kivitelezési munkák pályázatán Gadó Ignác-Kristóf Károly építkezési vállalkozók nyertek.
A kápolna kifestésének, belső díszítésének és üvegablakai tervezésének munkáját Székely Bertalan tanítványa, Nagy Sándor készítette. A megvalósítást azonban már "helyi erőkre" bízták: a kápolna és az altemplom freskói Szelle Stefán Henrik keze munkáját dicsérik, az üvegfestmények Johan Hugó műhelyében készültek.
Az altemplom freskója "Krisztus a keresztfán" címet viseli. A lejárattól jobbra hat apostol, balra hat magyar szent ábrázolása található. A hajó nagyméretű, keskeny üvegképei a "Fájdalmas szűz", illetve a "Feltámadt Krisztus".
A Szent Mihály kápolna szentmisével egybekötött ünnepélyes püspöki megáldásának időpontja 1933. július 9. volt. Az orgona felszentelésére másfél évvel később került sor, melyet a világhírű Angster orgonagyárban készítettek.