Szent Bertalan kápolna

Szent Bertalan kápolna

7624 Pécs, Szent Bertalan u.
06-72-313-565

A Dömörkaputól lefelé tartó meredek lejtő alatt áll a Szent Bertalan tiszteletére felszentelt kápolna. 1794-ben épült, késő barokk stílusban, majd 1828-ban átépítették. Műemléki védelem alatt áll az eredeti barokk főoltár is.

A templom 1794-ben főleg azoknak a bosnyák szőlőművelőknek épült, akik a török kiűzése után költöztek ide. Annak idején felváltva tartottak benne magyar és horvát misét.
Szent Bertalan elevenen megnyúzva szenvedett vértanúhalált. Ikonográfiájában lenyúzott bőrét botra akasztva viszi a hátán. Hazánkban a Bertalan templomok ünnepe, az oltalmába ajánlott faluk búcsúja egyben a változás, az ősz köszöntése is. A betakarítás, a hálaadás, a szántás-vetés élőkészítése és a szüretkezdet is erre az időszakra esik. A pécsi "Szent Bertalan szőlőben" a Bertalan kápolnához vezető meredek utat "Jézus útjának" nevezik. Hosszú időn át remete tanyázott a szőlő mellett, hogy jó termésért imádkozzon. A kápolna búcsújára a környező falvak népe is eljön. Bertalan a szőlőhegyek védőszentje.
A kápolnától könnyű sétával kirándulás tehető a jelzett turistautak mentén.