Püspöki nyári palota romjai

Püspöki nyári palota romjai

Szatmári György püspök 1505-1520 között vadaskertje közepén építtette fel reneszánsz nyári nyaralóját, mely U-alakú egyemeletes épület volt. Az épület szárnyai között dél felé nyitott udvar helyezkedett el, ezt magas kőkerítés zárta le. A természet, a táj, a környezet része volt az építészeti együttesnek. Valószínűsíthető, hogy a villát egy olasz építész tervei alapján építhették, vagy az építész maga vezette az építést.
Szatmáry György gazdag kassai német polgárcsalád gyermekeként született 1457-ben. Tanulmányait a krakkói egyetemen és Bolognában végezte. Pályája a királyi kancelláriában, 1490 körül kezdett felfelé ívelni. 1505-1521 között pécsi püspök, majd 1521-1524 között esztergomi érsek és főkancellár.
A 16. század második felében a palotát a törökök derviskolostornak használtak. Erre utal maga a Tettye név is, hiszen a török "tekke" szóból ered, ami derviskolostort jelent. Ennek az épületnek a romjai, megmaradt falai láthatók ma is. A természetes díszletek között nyári szabadtéri színpad épült: tánc-és balett estek, koncertek, színházi előadások varázslatos helyszíneként szolgálnak a romok.