Dömörkapu

Dömörkapu

7627 Pécs, Dömörkapu

A Dömörkapu a Misina délkeleti lejtőpihenője, több túraútvonal találkozópontja. Neve oszmán-török eredetű, "megerősített szorost", szó szerint "vaskaput" jelent.
Az út mentén, a kapu felé haladva találjuk a Szaniszló-pihenőt, ahol a kőfalban fekete márványtáblán a következő olvasható: "Dr. Mócs Szaniszló cisztercita rend tanárának, természet lelkes barátjának, a Mecsek Egyesület buzgó munkásának emlékére, tisztelői és barátai támogatásával állította a Mecsek Egyesület 1905. évben".

A Dömörkapu központjában, a Ptacsek-pihenőnél egy pad áll kőfilagóriával, melynek felirata a következő: "A Mecsek lelkes barátjának, Ptacsek Viktor emlékének állították családja és tisztelői". Ezt az emléket a Nemzeti Bank Pécsi Fiókja igazgatójának felesége állíttatta 1928-ban. Innen lefelé indulva az út melletti tölgyerdőben virágzik májusban a Mecsek egyik ismert növénye, a 25-55 cm magasra növő mecseki zergevirág. Tovább haladva a Kis-rétre érünk, amely egy szelíd gesztenyefákkal övezett, gyepes völgykatlan. A volt Dömörkapui Turistaház átalakításával épült Hotel Mediterrán ideális szálláslehetőség a Mecsekben kirándulóknak.