Barbakán

Barbakán

7624 Pécs, Esze Tamás u. 2

A 15. századi kör alaprajzú bástya, a barbakán - az egyetlen, mely hazánkban megmaradt -, a hajdani püspökvár falrendszerének része volt. Megépülését Kinizsi Pál hadvezér itt tartózkodásához kötik, aki 1498-ban járt Pécsett. A török veszedelem árnyékában ugyanis az egész délvidéken erősítették, modernizálták a várak, városok védműveit. A lőrésekkel tagolt magas várfal nyugati sarkán a 15. században épült fel a kör alapú, gótikus stílusú kaputorony. A Barbakán - keskeny nyakon ülő, kerek kaputorony -, mely oldalsó bejárata azt a célt szolgálta, hogy a kapun betörni igyekvő ellenséget a védők oldalról támadhassák. A körbástyát a valamikori várárok része veszi körül, a bejárathoz pedig a hajdanvolt csapóhídon keresztül juthatunk. A felvonóhíd csigái ma is megvannak.
Tetejéről páratlan kilátás nyílik a belvárosra. A bástya tetején gyilokjáró, azaz, fából készült állványszerkezet található.
A városi védművek fölöslegessé válásával, a 18-19. század során - csakúgy, mint a városfal többi szakaszán - házak épültek, amelyeket csak az 1960-as években bontottak le, szabaddá és egyben látogathatóvá téve az egykori kaputornyot is.