Bányatörténeti Múzeum

Bányatörténeti Múzeum

7623 Pécs, József Attila u. 5.

A Rét utcai bejárat felől megközelíthető Bányászattörténeti Múzeumot és Könyvtárat egykori három nagy pécsi cég, a Mecseki Szénbányák Vállalat, a Mecseki Ércbányák Vállalat és a Bányászati Aknamélyítő Vállalat létesítette. A kiállításon zömében a mecseki szénbányászat emlékei láthatók, elsősorban fényképek, zászlók, különféle iratok és olyan kisebb műszerek tekinthetők meg, melyek értékük és koruk miatt védett és állandó felügyeletet igényelnek.
 
A ma látható gyűjteményt 1974-ben állították ki először az egykori Déryné, mai Mária u. 9. szám alatt, a hajdani Duna Gőzhajózási Társaság épületében. A kiállítás 1982-ben nyerte el a szakmúzeumi rangot. A múzeum gyűjtőkörébe a mecseki hegység geológiája és bányászatának története tartozik, gyűjtőterülete pedig Délkelet-Dunántúlon a bányászat által művelt területek.
A Bányászattörténeti Múzeum mai helyén 2004. szeptember 3-án, a Bányásznapon nyitotta meg kapuit. Szakkönyvtára - melynek része a Babits-hagyaték is - minden érdeklődő számára hozzáférhető.