Misina - Mandulás - Mecsek Kapu

Misina - Mandulás - Mecsek Kapu

A Misina tetőre a Főpályaudvarról induló autóbusszal juthatunk föl. A hegy 535 méter magas. Jóval elmarad ugyan a Mecsek több csúcsától magasságát tekintve, azonban ez a város központjához legközelebb levő és jól megközelíthető a kilátóhely, ahova műúton autóval vagy autóbusszal is feljuthatunk.
A Misinára vezető szerpentin elhalad a Szabadság szobor mellett, melyet 1975-ben állitottak föl. A szárnyas Nikét ábrázoló bronzszobor Makrisz Agamemnon alkotása. A Misina csúcsán áll a 176 méter magas tévétorony. Gyorslift segítségével jutunk fel a csupa üveg falú eszpresszóig. Az asztalok mellől letekintve láthatjuk a csodálatos várost. A nyitott kilátóterasz a presszó fölött van.
A tévétorony helyén az 1960-as évekig az 1908-ban Károlyi Emil tervei szerint épült Kiss József-kilátó állt. Kiss Józsefről, a Mecsek Egyesület főtitkáráról, több Mecsek-ismertető könyv írójáról, a lelkes természetbarátról kapta nevét.
A mai kilátóból tiszta időben elláthatunk a Dunáig, a Mecsek vonulata elénk tárul északi és keleti irányban, a Zengő, sőt a Hegyhát egy részét is láthatjuk; nyugat felé a Jakab-hegy, a Tubes magasodik a szemhatáron.
A Misinától a zöld háromszögjelzésen - szerpentinúton - ereszkedhetünk le a Mandulásig; de mehetünk autóbusszal az Állatkertig s onnan a piros négyszög jelzésen kényelmesen sétálva érjük el nyugat felé haladva.
A Mandulás a Misina déli lejtőjének pihenője, a festői fekvésű pécsi kemping mellett. Kedvelt kirándulóközpont.
A Mecseki tornapálya a Mandulás északnyugati sarkától indul, két erdei útvonalon (kiskör és nagykör). A pálya mentén pihenőhelyeket is találunk. A kiskörben 8, a nagykörben 16 állomás van különféle tornagyakorlatok végzésére. Sajnos a tornaszerek nagyobb része már elöregedett, megrongálódott. A kiskör hossza 1410 méter, a nagyköré 3150 méter a piros négyszög jelzésű út mentén. Az utat bejárva a kiindulópont közelébe jutunk vissza.
A Mandulásból a műút mentén mentén indulhatunk sétálva lefelé; elhaladunk a kemping mellett, s egy nagy hajtűkanyar után a Felszabadulási emlékműhöz érünk. Innen megcsodálhatjuk a városra nyíló kilátást. Még két nagy szerpentinkanyar az emlékműtol, s máris a Mecsek-kapunál vagyunk, ahonnan már nincs messze a Pálos templom. Természetesen a Mandulástól utunk, kisebb-nagyobb szakaszát tetszés szerint tehetjük meg autóbusszal vagy saját gépjárművel.