Magyarürög - Éger Völgyi Parkerdő - Deindol

Magyarürög - Éger Völgyi Parkerdő - Deindol

A pécsiek egyik újabb, kedvelt kirándulóközpontja a Jakab-hegy keleti lábánál fekvő Magyarürög, és a tole északra húzódó hangulatos Éger-völgy. Az újmecsekaljai autóbuszállomásról indulunk, s tetszés szerint mehetünk a 22-es, a 23-as vagy a 24-es autóbusszal. Az Ürög felső autóbuszmegállóig utazunk, a Pécshez csatolt Magyarürög község széléig. A műúton átmenve, a Fülemüle utcán, majd a Kócsag utcán sétálunk tovább észak felé, míg a település északi végéhez érünk. Az Éger köznél találjuk a parkolóhelyet. Innen a kék kereszt és zöld turistajelzés vezet a mesterséges tóhoz. Közelében esőházat, asztalokat, padokat találunk. Aki megszomjazik, az a jó vizű Delelelő-kútnál csillapíthatja szomját.
A völgyben a zöld és a kék kereszt jelzésű sétautakon barangolhatunk, bejárva a lejtőket. Az út átvezet a patakon, melynek vizét felduzzasztva keletkezett a mesterséges tó. Egy esőbeállót elhagyva, a zöld jelzésű, lankásan emelkedő úton elgyalogolhatunk a Mohosi-kiskúthoz, ahonnan újra visszatérhetünk a völgybe. Akit érdekel, végigmehet a csaknem 1 km hosszú erdei tornapályán is. Az Éger-völgyből a kék kereszt jelzés mentén a közeli Éger forráshoz is kirándulhatunk.
Ürög felső autóbusz megállóhoz visszaérve, ha továbbmegyünk egy kissé észak felé a műúton, az út menti Béke-forráshoz és Isten-kúthoz jutunk. Innen a zöld kör jelzés vezet északnak a Nagy-Deindol festői völgyében, melynek oldalait szőlők borítják.
A Deindolhoz egy népmonda is kapcsolódik. A hagyomány szerint ez a terület valaha egy német emberé volt. Amikor a halálát közeledni érezte, fölvitette magát a hegynek arra a részére, ahonnan beláthatta egész birtokát. Vele ment három fia is. Az öreg felosztotta vagyonát. Nyugatról kezdve rámutatott az első völgyre, s legidősebb fiáboz így szólt : Das ist dein Thal - azaz svábosan: Dein Thol -, ami magyarul annyit tesz: ez a te völgyed. Aztán a középső fiához intézve szavait, a másik völgyre mutatott: dein Thol; a legkisebbnek ugyanezt mondta - a harmadik völgyre. Azóta a terület hármas felosztása a következő neveken ismeretes: Nagy-, Közép- és Kis-Deindol.