A Mecseki Parkerdő

A Mecseki Parkerdő

Kirándulásunkon a Pécshez tartozó mecseki parkerdő legszebb helyeit járjuk be. Ezekhez az utakhoz nem kell turistafelszerelés, városi ruhában, kényelmes cipőben minden különösebb fizikai megerőltetés nélkül végigjárhatja öreg és fiatal.
A Hunyadi János út - Magaslati út sarkáról, a Pálos templomtól indulunk mecseki kirándulásunkra. Az út meredeken kanyarogva vezet fölfelé. A keleti oldalon szép emeletes házak követik egymást, a 88. számúval szemben, a nyugati oldalán véget ér a házsor és fenyves következik. A fenyves melletti utolsó épület a vízműé, rajta évszám jelzi, hogy 1925-ben épült. Az útkanyarban már látszik a Mecsek-karpu tornyos, árkádos, terméskő építménye. 1936-ban készült el. A lépcsőkön fölmenve mellvédjéről visszatekinthetünk a város felé. Innen indul a műút szerpentinje a Dömörkapu, illetve a Misinatető felé.
A Mecsek-kaputól a sárga négyzet jelzésű sétaúton indulunk tovább. Az elágazásnál tábla jelzi, hogy a Hotel Kikelet távolsága 600 méter. Az utat apró zúzalékkő borítja, így nedves, esős időben is járható. Az út mentén padokat is elhelyeztek, így séta közben többször is megpihenhetünk, jókat szippantva a tiszta mecseki levegőből, s hallgathatjuk a madarak énekét. A sétaútról néhol a fák nyiladékán át a kilátásban is gyönyörködhetünk. Láthatjuk a műút kanyarjában Makrisz Agamemnon szobrászművész Szabadság szobrának szárnyas Niké-alakját. Az út végén lépcső vezet fel a Hotel Kikelet elé.
1936-ban épült modern szálloda, nagy panoráma terasszal, nyilvános bárral. Továbbsétálva fölfelé a műúton, egy csemegeüzlet mellől indul a Francia emlékműhöz vezető út. Az emlékmű kiugró sziklán áll - pompás kilátóhely - , gúla alakú, pirogránitból készült s a napóleoni háborúkban Pécsre került s itt meghalt francia katonák emlékére állította 1908-ban Zsolnay Miklós.
A Hotel Kikelet mellett a műút kanyarját nyílegyenesen vágja le a Fenyves sor, amely méltó a nevéhez, fenyők között sétálhatunk végig 300 métert, míg az Állatkerthez érünk. A Fenyves sor szép villái figyelmet érdemelnek. Az Állatkerthez érkezve a pénztárépület falán emléktáblát látunk: "Építették Pécs város dolgozói 45 367 társadalmi munkaórában 1960-1961. évben."
1959. április 17-én kezdődött az a nagyarányú társadalmi munka, amelynek eredményeképp 1960. augusztus 19-én sor kerülhetett az állatkert ünnepélyes megnyitójára. A 6,5 holdas területen az építkezés ezután is tovább folyt. Jelenleg 150 faj mintegy ezer egyedét őrzi ez az általános jellegű állatkert.
Az Állatkerttől balra, északkelet felé megyünk tovább. A piros négyszög jelzés szép sétaút vezet a Dömörkapuhoz, párhuzamosan a mecseki kisvasút síneivel. Tavasztól őszig az utat kisvasúton is megtehetjük a 800 méter hosszú útvonalon.
A Dömörkapu voltaképpen a Misina tömbjének kirándulóközpontja, autóbusz-végállomás. A Dömörkapu név oszmán-török eredetű, jelentése megerősített szoros, szó szerint "vaskapu". A Dömörkapu felé menet az út mentén találjuk a "Szaniszló-pihenőt". A pad mögött, a kőfalban fekete márványtáblán a következő szöveg olvasható: "Dr. Mócs Szaniszló ciszt. r. tanárnak, a természet lelkes barátjának, a M. E. buzgó munkásának emlékére tisztelői és barátai támogatásával állttotta a Mecsek-Egyesület 1905. évben."
A Dömörkapu központjában, a körtéren padot látunk kőfilagóriával; közepén kőtábla, felirattal: "A Mecsek lelkes barátjának, Ptacsek Viktor emlékének állították családja és tisztelői."
Keskeny autóút vezet le a dömörkapui turistaszállóhoz és étteremhez. A Flóra-pihenőhöz vezető sétaút mentén találjuk a Vidámparkot. Ez is társadalmi munkában épült, amit a pénztárépületben elhelyezett tábla hirdet: "Építették Pécs város dolgozói 76 679 társadalmi munkaórában 1961. évben." A 8-10 holdas területű parkban 40-féle játékot találnak a látogatók: hullámvasutat, repülőgépet, óriáskereket, kisautót, elvarázsolt kastélyt, vannak automaták stb.
A Flóra-pihenő a 404 méter magasra emelkedő Bertalan-sziklán áll, terméskőből épült kör alakú torony.
Pompás kilátás nyílik róla kelet felé, a Pécs-környéki bányavidékre. A pihenőtől a fenyvesben sétaúton - mellette padok - járhatunk egyet. Beljebb a fák között rönkpadok és asztalok vannak. A Dömörkapu autóbusz-végállomásától dél felé sárga, illetve piros jelzésű út, az ún. Irma-út indul a Tettye felé. Az út Hamerli Gyula lelkes Mecsek-barát hagyatékából épült elhunyt felesége emlékére. A Tettye fölé érkezve a Szaniszló-úttal találkozunk. Pompás kilátásban van részünk, majd leereszkedve a Tettyén, tovább sétálunk, illetve autóbusszal térhetünk vissza a város központjába.