Báji-Patay-ház, katolikus kollégium

Báji-Patay-ház, katolikus kollégium

3530 Miskolc, Hunyadi utca 6.

A barokk eredetű Báji-Patay-házat a XIX. században klasszicista és eklektikus stílusban átalakították. A Klier Vencel építőmester által emelt épületben kapott helyet a katolikus gimnázium kollégiuma.

Az épület mai formáját a 18-19. század fordulóján nyerte el, amikor a földszintes, 18. századi nemesi kúriát emeletessé építették át. Az egykori tulajdonos Báji-Patay család az átépítést Klier Vencel miskolci építőmesterrel végeztette el. Nagyobb felújítására 1927 körül került sor, miután a 20. század elején itt működő városi zeneiskola a közeli Zenepalotába költözött át.

Kollégiumi célra 1996-ban alakították át az eredeti részletek felhasználásával.
Az alápincézett, egyemeletes lakóház földszinti termei boltozatosak, az emeletiek síkmennyezetesek. Az utcai homlokzat középrizalitjában nyíló kosáríves kapuzat mögötti áthajtóból vezetnek lépcsők az emeletre.

Az épület utcai főhomlokzata timpanonos, középrizalitos megoldásaival a klasszicista stílus jellemző jegyeit hordozza. A főhomlokzatot két szélén egy-egy, a kapubejárat mellett pedig két-két korintoszi fejezetes pilaszter teszi még hangsúlyosabbá.

Az ablakok a középrizalit félköríves záródású emeleti ablakainak kivételével egyenes záródásúak. A földszinti ablakok jellegtelen, sima keretezése az 1920-as évek végi átépítések eredménye, a vasrács 1958-ban került rájuk. Az emeleti ablakokat - a főhomlokzat egységébe illeszkedve - korintoszi pilaszterek szegélyezik, szemöldökpárkányuk fölött Miskolcon egyedülálló, szép kivitelezésű, gazdag plasztikai dísz fut végig.