Őrségi Nemzeti Park

Őrségi Nemzeti Park

9941 Őriszentpéter, Siskaszer 26/A
06 94 548 034
orseg@tourinform.hu
06 94 428 791

Folyók, patakok által formált dombvidék, erdeifenyvesek és égerligetek, tőzegmohás lápok és láprétek, lepkék és szitakötők, a kanyargós vadregényes Rába. A falvakban fehérfalú, boronafalú vagy kódisállásos parasztházak "szoknyás" fa haranglábak, kaszáló gyümölcsösök, a terület éghajlata nedves, szubalpin jellegű. Magyarország legcsapadékosabb területe az Őrség, de a fogadtatás cseppet sem hűvös. És nemcsak az őrségi vendégszeretet, hanem fű, fa, virág, madár várja az idelátogatókat.

BEMUTATÓHELYEK

Ság-hegyi Helytörténeti Kiállítás (Ság-hegy, Celldömölk)
Évezredek alatt "szerzett" természeti értékeit a bányászati munkák által ejtett sebek ellenére a mai napig megőrizte az egykori bazaltvulkán, a Balaton-felvidéki vulkánsor legnyugatibb kúpja, a Ság-hegy. Az ötmillió éves tanúhegy oldalában álló egykori bányaépületben a helytörténeti kiállítás a Ság régészeti leleteiről, változatos élővilágáról, bányászati emlékekről mesél, emléket állít az itteni geológiai kutatásoknak és híres tudósunknak, Eötvös Lorándnak is.
Látogatható: április 15-től október 15-ig keddtől szombatig 10-16 óra között.

Chernel Madárvárta és Múzeum (Kőszeg)
Kint a kertben a Kőszegi-hegység földtani értékeit és állatvilágát bemutató kiállítás, bent emlékmúzeum Chernel István és Bechtold István ornitológusok munkásságáról. Magát a botanikus kertet az előbbi tudós hozta létre a 19. század végén Kőszeg város nyugati szélén.
Látogatható: hétfőtől csütörtökig 8-16 óra között, pénteken 8-14 óra között. Telefon: 94/563-174 és fax: 06-94/563-175.

Harmatfű Természetvédelmi Oktatóközpont (Őriszentpéter)
Nyári táborok, osztálykirándulások, erdei iskolák helyszíne lehet a Harmatfű Természetvédelmi Oktatóközpont, pihenőhelyet nyújt a megfáradt vándornak, de akár konferenciáknak, előadásoknak is helyet ad. Az Őrségi Nemzeti Park központjában információs anyagok is kaphatók Magyarország legfiatalabb nemzeti parkjáról.
Látogatható: előzetes bejelentkezés alapján látogatható.
Telefon: 94/548-034 és fax: 06-94/428-791.