Kiskunsági Nemzeti Park

Kiskunsági Nemzeti Park

6000 Kecskemét, Liszt F. u. 19.
76/482-611
titkarsag@knp.hu
76/481-074

A nemzeti park a Duna-Tisza köze legjelentősebb természeti értékekkel rendelkező területeit foglalja magába, melyek a Duna-menti síkságon, a Homokhátságon és a Tisza-völgyében találhatók. A kilenc különálló egységből álló Kiskunsági Nemzeti Park területe 53.000 ha. Élőhelyeit nagyobb részben szikes és homokpuszták alkotják. Vizes élőhelyei szikes tavak, továbbá mocsarak és lápok, valamint Tisza-menti holtágak. A tanyasi gazdálkodás, a pusztai állattartás és a mezőgazdasági kultúra hagyományai a természeti rendszerekkel együtt határozzák meg a kiskunsági táj egyedi arculatát. Ezek megismerését bemutatóhelyek és az egyes védett területeken található tanösvényekkel rendelkező látogatható helyek teszik lehetővé.

BEMUTATÓHELYEK

A "Természet Háza" a Kiskunsági Nemzeti Park látogatóközpontja
Az épületben található kiállítás a Kiskunsági Nemzeti Park jellegzetes élőhelyeit valamint hazai nemzeti parkjainkat mutatja be. Az érdeklődők itt kaphatnak információt a nemzeti park programjairól, és a látogatás feltételeiről. Természetismereti szakkörök, csoportfoglalkozások, előadások várják az ide látogatókat. Lehetőség van ismeretterjesztő anyagok és turisztikai kiadványok vásárlására is.
Címe: 6000 Kecskemét Liszt Ferenc u. 19.
Látogatható: egész évben kedd-péntek 9 -16 szombaton 10 -14 óráig.
Információ és programigénylés: telefon: 09-76/500-068 és 06-76/501-596 vagy 06-76/482-611

Bugacpuszta, Pásztormúzeum
A bugaci pásztorélet tárgyi emlékeit és a terület élővilágát bemutató kiállítás látható itt. A pusztán szabadtéri pásztorépítmények, őshonos magyar házi állatok és tanyák emlékeztetnek a kiskunsági hagyományos gazdálkodásra.
Látogatható: május 1. és október 31. között, 10-17 óráig.
Információ és programigénylés Bugacon: telefon: 06-76/372 -688

Kunszentmiklósi Virágh-kúria, Helytörténeti Gyűjtemény
Az egykori kunok szabadalmas területének Felső - Kiskunsági központjában, Kunszentmiklóson áll a Virágh-Kúria. Az 1820-as években épült klasszicista stílusú középnemesi kúriában a természetrajzi kiállítás mellett, a gazdag kiskunsági népélet tárgyi és szellemi értékei, és Petőfi Sándorhoz kötődő dokumentumok is láthatók.
Cím: 6090 Kunszentmiklós, Marx tér 1. Telefon: 06-76/351-271
Látogatható: május 1. és augusztus 31. között kedden és vasárnap 10-14 óráig, szeptember 1-től október 31-ig és március 1-től április 30-ig csak kedden és csütörtökön valamint szombaton 10-14 óráig.

Árpád - kori falurekonstrukció (Tiszaalpár)
Hogyan élte mindennapjait az Árpád-korban a hétköznapi ember? Milyen volt a félig földbe mélyített, nád vagy földfedésű veremházának berendezése? Hogyan tartotta, nevelte állatait? Ilyen kérdésekre ad választ a tiszaalpári Árpád-kori falurekonstrukció, amelyben minden bemutatott épület, kiállított eszköz, használati tárgy eredeti méretben, ásatásokon előkerült leletek alapján készült az adott korszakban is megtalálható anyagok felhasználásával. Cím: Tiszaalpár Szent István u. 1.
Látogatható: április 1. október 31. között kedd - vasárnap 10-17 óráig

Kiskunsági Madárvárta- Kolon-tó (Izsák)
A kiskunsági ornitológiai kutatások bázishelye. Júliustól novemberig folyamatos madárgyűrűző program helyszíne. A nemzeti park a Kiskunsági Madárvédelmi Egyesülettel közösen madármegfigyelő táborokat és szakvezetett madármegfigyelő túrákat szervez, melyekre előzetesen be kell jelentkezni. Megközelíthető az izsáki vasútállomástól gyalogosan vagy kerékpárral a sárga sáv jelzésű túra útvonal mentén.

Fehér-tavi kiállítás és kilátótorony (Szeged)
A Fehér-tavi kutatóház kiállítása a szegedi Fehér-tó madárvilágát mutatja be. Előzetes bejelentkezés alapján látogatható. A madárvilág iránt érdeklődők fogadására nyújt lehetőséget a nagy befogadó képességű torony, ahonnan megfigyelhető a Korom-sziget sirálytelepe és az őszi madárvonulás. Megközelíthető: Az E 75-s főút 157 km-énél, a szatymazi temetőnél balra leágazó kövesúton.
Információ és programigénylés a Kiskunsági Nemzeti Park Területi Irodájában, 6724 Szeged, Föltámadás u. 29., telefon és fax: 06-62/498-058.