Duna-Dráva Nemzeti Park

Duna-Dráva Nemzeti Park

7625 Pécs, Tettye tér 9.
72/517-200
72/517-229

A Duna jobb partján ártéri erdők, gemenci kisvasút, Nyéki Holt-Duna ág, Mohács. A Dráva bal partján Barcsi Borókás, drávaszentesi üde rétek, Babócsa, Holtágak, ártéri erdők, morotvatavak.A két folyó egyre közelebb és közelebb kerül egymáshoz, de még mielőtt Magyarországot elhagyva egymásba futnának, a Duna-Dráva Nemzeti Parkban gyönyörű részeket járhatnak be az utazók.

BEMUTATÓHELYEK

Történelmi Emlékhely (Mohács - Sátorhely)
Emlékhely, hol emlékezni lehet és kell tizenhatezer magyar katonára, II. Lajos királyunkra, 1526-ra, amikor a Szulejmán török szultán által vezetett had teljesen megsemmisítette a magyar sereget. A magyar tömegsírokat is magában foglaló emlékhelynél olvasható információs táblák ismertetik ezt a történelmi fordulópontot, a szépen gondozott sírkertben számos alkotó művészi kopjafái láthatók.
Látogatható: április 1. és április 30. között 10-16 óráig - hétfő és kedd kivételével-, május 1. és szeptember 30. között 9-18 óráig -hétfő kivételével-, október 1. és október 31. között -hétfő és kedd kivételével- minden nap 10-16 óráig látogatható. Ünnepnapokon is nyitva.
Szálláshelyek jegyzéke Mohácson

Pintér-kerti Arborétum és Oktatóközpont (Pécs)
Szemre, fülre, orra ható ingerek érnek a Pintér-kertből: gyönyörű kilátás Pécs városára a kert tetején lévő pavilonból, színpompás virágok, orchideák, gombszemű teknősök látványa. Feketerigó kaparássza az avart, és mindenhonnan madárdal szól; kora tavasztól ibolyaillatot, később egész illatáradatot szippanthatunk magunkba; de ha még ez sem lenne elég, hát végigsimíthatunk a tölgy kérgén, kézbe vehetjük az egér rágta tobozt, hogy a tapintásunkat is próbára tegyük.
Látogatható: az Arborétum május 1. és szeptember 30. között szombaton, vasár- és ünnepnap 10-18 óra között, hétfőtől péntekig munkanapokon 8-16 óra között, péntekenként 8-14 óráig. Október 1. és április 30. között hétfőtől csütörtökig 8-16 óráig, péntekenként 8-14 óráig látogatható. Az Oktatóközpontban előzetes bejelentkezés alapján igény szerint összeállított díjtalan programokat élőhely-, élővilág ismeretet, madárgyűrűzést, dia- és filmvetítést, terepi foglalkozásokat biztosítanak.
Telefon: 06-72/517-222 Telefax: 06-72/517-229
Szálláshelyek jegyzéke Pécsen

Természetismereti Oktatási Központ (Drávatamási)
Valóban tiszta a tiszta víz? Honnan jön és merre folyik a Dráva folyó? Hogy néz ki az ártéri erdő? Hasonló kérdésekre kaphatunk választ a Drávatamási Természetismereti Oktatási Központban terepi foglalkozások során. Lehetőség van sétahajózásra a Dráva folyón, nyári táborokra, de indulhatnak innen gyalog- és kerékpártúrák a közeli Borókásba és az Ormánságba is.
Látogatható: előzetes bejelentkezés alapján igény szerint összeállított programokat biztosítanak.
Információ és bejelentkezés a 06-30-474-35-91 telefonszámon, vagy a gy.borian@freemail.hu e-mail címen kérhető.

További elérhetőségek, telefon és fax: 06-82/461-285

Trófea Múzeum (Gemenc)
A Duna-menti ártér kialakulását és élővilágát, ezt a gyönyörű, vadakkal és halakkal teli világot mutatja be a Trófea Múzeum, amely a gemenci kisvasút bárányfoki állomásától gyalogosan közelíthető meg.
Telefon: 06-72/517-200

Taplós-Gógai Bemutató Övezet (Gemenc)
Hagyományos ártéri mesterségeket - halászat, méhészkedés, gyümölcstermesztés és egyéb kismesterségek - űző emberekkel találkozni, beszélgetni, legelésző szürkemarhákat, rackajuhot, szárnyasokat szinte testközelből megfigyelni- Többek között erre nyílik lehetőség a Taplós-Gógai Bemutató Övezetben.
Látogatható: előzetes bejelentkezés alapján csoportok részére.
Telefon: 06-72/517-200


TANÖSVÉNYEK A DUNA MENTÉN

Malomtelelő- és Bárányfoki-tanösvények
Egy kevéske kisvonatozás, rövid túrázás, és már tudunk is szinte mindent a Duna mederváltozásairól, a hajómalmokról, a hullámtéri erdőgazdálkodásról, ha bejárjuk a gemenci kisvasút Malomtelelő megállóhelyéhez kapcsolódó 1,5 kilométer hosszú tanösvényt. Ez az útvonal nem, de a Bárányfoki kirándulóközpont melletti tanösvény gépkocsival is megközelíthető. Az autóból kiszállva egy kellemes sétát tehetünk és betekintést nyerhetünk a mély és magas ártér erdőtársulásaiba, a vizes élőhelyek élővilágába, a múlt és a jelen gazdálkodási formáiba és a Duna-Dráva Nemzeti Park területén folyó természetvédelmi munkába.

Nyéki-Holt-Duna
A kisvasút pörbölyi végállomásánál a gátőrháztól indulva a tanösvény egy megfigyelő torony segítségével mutatja be a dunai ártér és holtágak élővilágát.

Pandúr-sziget (Baja)
Bajáról Szeremle felé haladva a Ferenc-csatorna hídjáról jobbra letérve gyalogosan és kerékpárosan is megközelíthetjük a tanösvényt. A sziget töltésén haladva ismerkedhetünk a dunai holtágák élővilágával.
Szálláshelyek Baján

Fotóturisztikai - tanösvény
Fonott leskunyhók állnak az előre bejelentkezett természetfotósok rendelkezésére. A kunyhók elhelyezése biztosítja, hogy a fotósok nagy valószínűséggel megörökíthetik a Gemenc állatvilágát.
Telefon: 06-30-377-3383 e-mail cím: gemencifoto@freemail.hu

A tanösvények -a fotós tanösvény kivételével- egész évben szabadon látogathatók.
Információ: Gemenc Erdei Kisvasút, 7142 Pörböly, Bajai út 100.
Telefon és fax: 74/491-483 I E-mail: gemvasut@mail.axelero.hu vagy a kisvasut@gemencrt.hu
Szakvezetés kérhető: Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság (telefon: 06-72-517-200).

TANÖSVÉNYEK A DRÁVA FOLYÓ MENTÉN

Barcsi Borókás tanösvény
A Barcsi Borókás darányi parkerdejében kialakított tanösvény szabadon látogatható. 2 km hosszú útvonal a 6-os főút Darány-Barcs közötti szakaszán található az autóspihenő parkolója mellett. A táblák felújítása folyamatban van, emlékezve a 2000. augusztusi tűzre. A Borókásban a nemzeti park rackanyája legel.

Dráva információs táblák
A vízvári és heresznyei vízitúra táborhelynél nagyméretű táblák informálják a turistákat a Dráva-part közelében lévő látnivalókról. A vízvári területen a táblák a Dráva-folyó és az ártéri erdő élővilágát ismertetik. A heresznyei táborhelyen a jellegzetes drávai szakadópart természeti értékeivel ismerkedhet meg a látogató. Mindkét hely a települések központjából indulva félórás túrával érhető el.

Drávaszentes
A település középéről induló kb. 3km hosszú, kerékpárral is járható földút mellett egy nagyméretű tábla tájékoztatja a látógatókat a "Drávaszentesi üde rétek" történetéről és élővilágáról. Az út a Rinya-patak árterén kialakított vizes élőhelyen elhelyezett madármegfigyelő toronynál ér véget. Itt egy tábla és a toronyban elhelyezett képek segítik a látogatókat a madármegfigyelésben.

Babócsa - Mérus-erdő és Erzsébet-sziget
A vasútállomástól induló, jelzett útvonalon haladva először a Mérus-erdő melletti vizes élőhelyet érintjük. Itt egy madármegfigyelő toronyból elsősorban a terület madárvilága tanulmányozható. Tovább haladva az drávai Erzsébet-szigeten tájékoztató táblák mutatják be az ártéri erdő növény- és állatvilágát. A terület a kijelölt útvonalon szabadon látogatható.