Tolnai borvidék

Tolnai borvidék

7052 Kölesd, Kossuth tér 12.
06/74-436-013

A borvidék összes területe: 14 480 ha
Hegyközségi nyilvántartás szerint: 2 636 ha
A borvidékbe tartozó települések száma: 41

A Tolnai borvidékhez három körzet tartozik: Tolnai körzet, Tamási körzet, Völgységi körzet.
Éghajlata a körzetek szétszórtsága miatt nem egységes, a borvidék változatos függőleges és vízszintes tagoltsága következtében mezo- és mikroklímában meglehetősen gazdag.
A tolnai borvidék legfontosabb, szinte egyeduralkodó felszíni képződménye és így a leggyakoribb talajképző kőzete a lösz. Az egész vidéket hazánkban egyedülálló kiterjedésű és vastagságú (átlag 20-50 m) lösztakaró fedi, melyen különféle barna erdőtalajok alakultak ki.
A borvidéket ökológia adottságai kiváló minőségű fehér bor és vörös bor termelésére egyaránt alkalmassá teszik. A fajtaválaszték rendkívül gazdag. Az összes szőlőterület mintegy 60 %-án fehér, 40 %-án pedig vörös borszőlő fajtákat termesztenek. Az előbbiek közül a Chardonnay, az utóbbiak közt a Kékfrankos a legelterjedtebb. Rajtuk kívül a jelentősebb szerepet játszó fajták még az Olasz rizling, Rizlingszilváni, Zöld veltelini, Királyleányka, Rajnai rizling, Merlot, Zweigelt. Az újabb telepítések során előtérbe kerültek a világfajták, így a Cabernet franc, Cabernet sauvignon, a Pinot noir és a Sauvignon blanc.

További információ:

Tolnai Borút Egyesület
Steitz János, 7052 Kölesd, Kossuth tér 12.
Telefon: 06/74-436-013