Somlói borvidék

Somlói borvidék

8460 Devecser, Várkastély

A borvidék összes területe: 1 158 ha
Hegyközségi nyilvántartás szerint: 832 ha
A borvidékbe tartozó települések száma: 9

Az 1093-ban keltezett okirat (I. László uralkodása alatt) említi először a Somló vár szőlőskertjeit. A borvidék igazi fénykorát a XVIII. században élte. A "nászéjszakák bora"-ként tisztelt somlói borról ugyanis azt tartották, hogy fogyasztása az utódnemzésben fiú gyermeket eredményez.
A borvidéknek két körzete van. A Dunántúlra jellemzően a borvidék klímája kiegyenlített szélsőségektől mentes. Viszonylag korán tavaszodik, a nyár mérsékelten meleg, az ősz szintén kellemesen meleg és hosszú. Az évi 650-700 mm csapadék kedvezően oszlik el. A hegy különböző oldalain egymástól jól elkülöníthető mikroklíma alakult ki és ez lehetővé teszi az északi oldalon való sikeres szőlőtermesztést is.
A talajok kialakulásában fontos szerepet játszik a bazalt és a bazalttufa. Ezek málladékain, a rátelepült lösszel együtt, főleg barna erdőtalajokon, Rahmann-féle barnaföldeken folyik a szőlőtermesztés. Helyenként fekete nyirok talajok és vasas agyag talajok is előfordulnak.
A borvidéken a filoxéravész előtt mintegy 25-30 fajtát termesztettek (Furmint, Juhfark, Hárslevelű, Sárfehér, Budai zöld, stb.). A XIX. század második felében jelentek meg más fajták is, mint az Olasz rizling, Rajnai rizling, Szürkebarát, Zöldszilváni, stb. Jelenleg mindkét körzetben telepíthető a Furmint, Juhfark, Olasz rizling, Hárslevelű, Tramini, Chardonnay, Rajnai rizling, Pinot blanc.
Az itt termett borok savban gazdagok, kemény karakterűek, testesek, teltek diszkrét illatúak. A borok általában lassú fejlődésűek, hosszú ideig érnek és későn öregednek.

További információ:

Somló és Környéke Borút Egyesület
Dr. Halla László, 8460 Devecser, Várkastély
Telefon: 06/30-919-7699