Pannonhalma-Sokoróaljai borvidék

Pannonhalma-Sokoróaljai borvidék

9081 Győrújbarát, BM köz 1
06/96-456-740

A borvidék összes területe: 4 234 ha
Hegyközségi nyilvántartás szerint: 618 ha
A borvidékbe tartozó települések száma: 13

A Pannonhalma-Sokoróaljai borvidék a Pannonhalmi dombság észak észak-nyugat, dél, dél-kelet irányú vonulatának lejtőin terül el.
Szent István király pannonhalmi alapító levele (1002) az első írásos emlék, ami utal a bortermelésre. A szőlőtermesztés elterjesztésében nagy szerepe volt az olasz és francia telepeseknek és a szerzetesrendeknek.
A telek enyhék, fagykárok ritkán fordulnak elő. A dombvonulatok kedvező fekvésű termőhelyein mérsékelten meleg és száraz és mérsékelten hűvös mikroklímatikus körzetek alakultak ki, amelyek a szőlőtermesztés számára igen kedvezőek. A csapadék eloszlása viszonylag jó, a csapadék nagyobbik fele a szőlő tenyészidejének első felében hullik le.
A szőlőterületek döntő többsége agyagbemosódásos barna erdőtalajokon illetve barnaföldeken található. A domborzati és talajtani sajátosságok miatt eróziós károkkal is számolni kell.
A borvidéken jelenleg csak fehér borszőlő fajtákat termesztenek. A fő fajta az Olasz rizling. A telepíthető fajták száma nagy: Chardonnay, Királyleányka, Rajnai rizling, Szürkebarát, Tramini, Cserszegi Fűszeres, Pinot blanc, Sauvignon blanc.
Az itt termelt borok illatosak, zamatosak, testesek. Különösen kiemelkedik az Olasz rizling jelleges szép megjelenése, de a többi fajta is minőségi bort ad.

További információ:

Pannonhalma-Sokoróaljai Borút Egyesület
Somjai Gyöngyvér, 9081 Győrújbarát, BM köz 1
Telefon: 06/96-456-740