Móri borvidék

Móri borvidék

8060 Mór, Zrínyi u. 36.
06/22-404-143

A borvidék összes területe: 1 944 ha
Hegyközségi nyilvántartás szerint: 799 ha
A borvidékbe tartozó települések száma: 6

A móri borvidék viszonylag kis borvidék, Mór városán kívül mindössze 5 település (Csákberény, Csókakő, Pusztavám, Sőréd, Zámoly) alkotja.
A borvidéken a nyár mérsékelten meleg és száraz, a tavasz kiegyenlített, az ősz hosszú és meleg, a tél ugyan hideg, de nem túlságosan zord. Az évi 600-650 mm közötti csapadék egyenletes eloszlásban hullik le. A hegyek és dombok déli dél-nyugati oldalain rendkívül kedvező mikroklíma alakult ki, ami kitűnő termőhelyi adottságokat eredményez.
Meghatározó talajképző kőzetek a lösz, amely esetenként mészkő törmelékkel keveredik és a dolomit. A sokféle talajtípus közül meg kell említeni a következőket: földeskopár, humuszos homok, humuszkarbonát talaj, rendzina, agyagbemosódásos barna erdőtalajok, Rahmann féle barnaföldek. A szőlőtalajok közös jellemzője a magas mésztartalom, amire az alanyok megválasztásakor figyelemmel kell lenni.
Jelenleg a borvidék telepíthető fajtái között továbbra is szerepel az Ezerjó, Chardonnay, Sauvignon, Pinot blanc, Szürkebarát, Rajnai rizling, a két magyar kötődésű fajta a Leányka és a Királyleányka, valamint az illatos bort adó fajták néhány képviselője, az Ottonel muskotály, Tramini, Rizlingszilváni.

További információ:

Móri Ezerjó Borút Egyesület
Takács József, Frey Szabolcs, 8060 Mór, Zrínyi u. 36.
Telefon: 06/22-404-143, 06/30-284-4478